Регион

Болница у Добоју напокон добила гријање

027410

Радијатори у собама добојске Опште болнице „Свети апостол Лука“ поново су топли јер је ова здравствена установа добила цистерну мазута, која у садашњим временским приликама може трајати 15 дана.

„Температуре су за сада релативно повољне, ако падну испод нуле, количне мазута ће трајати краће. Мазут није био чак нама ни намијењен, него ‘Сави’ из Бијељине, али је добављач имао разумијевања и преусмјерио ту цистерну, коју је имао на располагању, ка нама“, изјавио је Александар Панић, помоћник директора болнице за медицинска питања.

Пацијенти кажу да је у собама примјетно топлије, али су и даље проблем кревети који се налазе у близини прозора, јер је столарија стара и дотрајала.

„Сада је топло, може се лежати, али и даље дува испод прозора, морала сам да ставим ћебе на прозор, да ми не буде хладно“, испричала је Невенка Јовановић, пацијенткиња у Служби за абдоминалну хирургију.

Миленко Субић, пацијент у Служби за плућне болести, говори да није баш топло, пошто је котловница удаљена.

„Није баш неко гријање у односу на друга одјељења, био сам у другим собама и тамо је пуно боље“, каже он.

Проблем гријања треба ријешити системски, сматра Панић, односно треба да постоје намјенска средства за плаћање мазута, како би овај енергент у болницу стизао сваких десетак дана и тиме би гријање било сигурно.

„Треба наћи рјешење у којем неће пацијенти осјетити да ли је Фонд здарвственог осигурања РС испунио своје обавезе, и ако се ми понашамо нерационално, да ми сносимо одговорност или неко у Фонду здравственог осигурања, а не да пацијенти испаштају“, казао је Панић.

Болница никада није била прикључена на систем „Градске топлане“, а да би то било могуће, потребно је да уложи око 500.000 КМ.

Због дуга од око милион КМ за мазут, три стотине пацијената се од 10. јануара смрзавало у својим собама, јер је гријање било искључено.

Тим поводом огласио се и предсједник РС Милорад Додик, који је од надлежних у Фонду здравственог осигурања РС затражио да хитно обезбиједе адекватне услове за рад и обављање дјелатности у болници.

Додик је апеловао на све надлежне у систему здравствене заштите да заједнички раде на проналажењу рјешења за дугорочно, несметано функционисање добојске болнице која је од регионалног значаја.

Дарко Томаш, директор Фонда здравственог осигурања РС, изјавио је да је у 2012. години добојској болници, на основу уговора дозначено 15,2 милиона КМ, односно 1,5 милиона КМ више него што је то предвиђао уговор.

„Ми у Фонду смо спремни да радимо и десет, па и петнаест сати дневно, али исто тако тражићу да и руководство здравствених установа на исти начин ради, а све у циљу да се поправи стање“, казао је Томаш.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *