Православље

Дочекана Нова година по Јулијанском календару

027433

У Републици Српској је дочекана Нова, 2013. година по Јулијанском календару, коју славе српска, руска и грузијска православна црква и Јерусалимска патријаршија.

Данас се обиљежавају и два велика хришћанска празника: Обрезање Исуса Христа и дан Светог Василија Великог.

У поноћ је у свим православним храмовима служен молебан за успјешну и благословену Нову годину. За разлику од претходних година, у само неколико градова и општина организован је дочек на отвореном.

Бањалучане су, на платоу испред Храма Христа Спаситеља, забављали Градски тамбурашки оркестар, чланови Културно-умјетничког друштва „Веселин Маслеша“ и Крајишки трубачи.

Нову годину по Јулијанском календару Приједорчани су дочекали у угоститељским објектима и кућној атмосфери. У цркви Свете Тројице у Приједору у је служен молебан поткозарско небо било је обасјано ватрометом.

За разлику од Приједора, у Новом Граду организована је прослава на Тргу, гдје су, уз познате естрадне умјетнике, Новљани дочекали Јулијанску, 2013.годину.

Већина грађана Бијељине Српску нову годину дочекала је у властитој режији. Због штедње, није било организованог дочека на централном градском тргу као ни 31. децембра.

Поједини угоститељи су се ипак побринули да понуде славље, уз музику локалних и извођача из Србије. У Мјузик- холу наступио је Амадеус бенд, а дочек је организован и у Центру за културу.

Уз весеље и ватромете, Српска нова година је традиционално дочекана у угоститељским објектима, али и на градским трговима широм Србије.

Почетак Нове године обиљежен је у Београду тачно у поноћ, традиционалним ватрометом на Светосавском платоу и звонима са Храма Светог Саве.

Претходно је у Храму викар патријарха, епископ хвостански Атанасије, служио молебан за успјешну и благословену Нову, 2013. годину.

Премијер, Ивица Дачић, Српску нову годину дочекао је у бази Противтерористичке јединице у Липовици, гдје је истакао да је Србија опредијељена за мир и да је то њена снага, а не слабост.

На сјеверу Космета, Српска нова година свечано је дочекана у Косовској Митровици концертом на отвореном и у спортској хали у Лепосавићу, гдје је концерт одржао Емир Кустурица и његов „Но смокинг оркестар“.

Са Србима са сјевера Косова, Нову годину дочекао је и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију, Александар Вулин, који је присуствовао концерту у Лепосавићу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *