Вијести, Регион

Банкари ће наплатити што су били таоци!

030754
Велики број угледних банкара и експерата који су у били заточени у згради институција БиХ у Сарајеву, запријетили су да ће ангажовати међународне адвокате и тужити БиХ.

Они би од БиХ и организатора демонстрација могли тражити финансијску одштету због претрпљеног страха и патње, али и надокнаду новца за пропале авионске карте, непланирано плаћање хотелских рачуна због дужег останка и губитак својих дневница.

У томе су највише одлучности показали аустријски и њемачки експерти, јер су из заточеништва обавијестили своје владе да су киднаповани и да траже хитно ослобађање, пише сарајевска штампа. Како се истиче,

не би било изненађење да власти ових земаља, али могуће и неких других, захтијевају криминалистичку истрагу и оптужнице због кривичног дјела отмице, забране слободе кретања и угрожавања здравственог стања њихових грађана.

ЗА САД ЈЕ ТО БИЛА КЛАСИЧНА ТАЛАЧКА КРИЗА

Током опкољавања зграде институција БиХ, нарочито када су на видјело изашле информације да велики број људи нема својих уобичајених лијекова, инзулина, хипертензина, али и због више агресивних поступака унутар и изван зграде, појавила се и изузетно велика забринутост у званичном Вашингтону. Није се знало да се међу 250 блокираних странаца налазило и више Американаца. Према полицијским стандардима, ситуација се сматрала класичном талачком кризом и затражено је – како то Вашингтон чини било гдје у свијету – да њихова амбасада у Сарајеву и домаће безбједносне структуре учине све и под хитно ослободе америчке грађане! Међутим, умјесто парцијалних рјешења и евакуација, одлучено је да се то, ипак, ради „у пакету“ са свим осталим заробљеним грађанима.

Закони за ову врсту кривичног дјела према странцима у БиХ предвиђа затворске казне и дуже од пет година.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *