Вијести, Регион

Инцко: Могуће опције међународне заједнице

026515
Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да подржава проналажење рјешења на нивоу БиХ за проблем око издавања јединственог матичног броја грађана, али није искључио да то питање буде ријешено и „другим опцијама међународне заједнице“.

„Најбоље би било да се, стицајем околности које имамо, убрза домаћи процес, али могуће су и друге опције међународне заједнице“, казао је Инцко.

Како су пренијели медији у БиХ, он је подсјетио да је за сљедећу недјељу сазвао ванредну седницу Савета за спровођење мира , који ће расправљати о том питању.

„У најкраћем времену, већ идуће недјеље, сазваћу ванредну седницу 12 амбасадора ПИК-а, како би нашли рјешење што је брже могуће у корист грађана и како би могли да са политичарима у правном, добром смислу, на чист начин, нађемо трајно рјешење за ЈМБГ“, додао је високи представник.

Он је истакао да је сазивање ванредне сједнице ПИК-а обећао учесницима протеста који су до раних јутарњих часова опсједали државне институције БиХ, незадовољни због непостојања трајног рјешења проблема ЈМБГ-а.

Учесници протеста држали су у блокади до раних јутарњих часова званичнике БиХ, службенике и око 350 странаца, који су учествовали на Скупштини европског фонда за југоисточну Европу.

Они су јутрос, уз посредовање Инцка, евакуисани под полицијском пратњом.

Инцко је, међутим, морао да учесницима протеста обећа да ће се проблемом ЈМБГ-а, због којег је обустављено издавање личних исправа новорођеним грађанима, позабавити међународна заједница, односно управни одбор ПИК-а на ванредној сједници сљедеће недјеље.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *