Вијести, Свијет

Тајни документ: ММФ жртвовао Грчку

025674
Вођа британске Независне странке и европарламентарац Најџел Ферејџ у тексту за британски Телеграф жестоко се обрушио на тајни извјештај ММФ-а, који је „процурио“ у јавност прије неколико дана, тврдећи да је то још један доказ да се новац британских порезника трошио за удар против грчког народа.

У тексту насловљеном „Грчка је жртвована на олтару неуспјелог евро експеримента“ Фарејџ напомиње како је ММФ био спреман да се коцка се милијардама долара на „једну обичну велику лаж“, која је резултирала уништавањем милиона живота.

„Грчка је жртвована на олтару пропалог евро експеримента, њена пословна заједница је десеткована, њене породице су отјеране у сиромаштво, њена стопа самоубистава је дотакла плафон (повећала се више од 40 посто у годинама кризе). незапосленост у земљи штрајкова се учетверостручила, а стопа незапослености младих сада је досегла 64 посто“, пише Ферејџ.

„Оно што се догодило није ништа више од очајничког изигравања древног режима, бацања коцке на Версајски играчи стол, надајући се да ће се, барем једном, коцке посложити. Никада нису…“, додаје Ферејџ.

Тајни документ ММФ-а: Погријешили смо кад смо Грчку тјерали на резове!

Подсјетимо, ММФ признао је да је њихова политика штедње у Грчкој подбацила. У ММФ документу који носи ознаку „строго повјерљиво“ стоји да су прије три године „потцијенили штету коју ће мјере штедње нанијети грчкој економији“, објавио је Вол Стрит Џурнал.

Грчка је у рецесију упала прије шест година. ММФ и Европска унија одобриле су Грчкој пакете финансијске помоћи, али под условом резања јавне потрошње у готово свим аспектима, с нагласком на нужност отпуштања у јавном сектору. ММФ сада признаје да то није била добра идеја, али наглашава да им је оваква политика према Грчкој купила вријеме потребно за ограничавање размјера кризе у осталим чланицама еврозоне. Документ чији садржај преноси овај лист настао је у огранку ММФ-а у Вашингтону. Портпарол ММФ-а, грчко Министарство финансија и Европска комисија одбили су да коментаришу садржај овог документа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *