Регион

Јеремић искључен из чланства ДС

028342
Једногласном одлуком, Статутарна комисија Демократске странке искључила је вечерас Вука Јеремића из чланства у тој странци.

Одлука о искључењу Јеремића, како је саопштено из ДС након сједнице Статутарне комисије, која је трајала три и по сата, донијета је једногласно.

Разматрање одлуке о искључењу Јеремића, некадашњег министра спољних послова Србије и актуелног предсједника Генералне скупштине УН, услиједило је пошто се оглушио о одлуку Главног одбора ДС да врати посланички мандат.

Јеремић се 19. фебруара обратио Уставном суду Србије за оцјену уставности и законитости одлуке ГО ДС о његовом искључењу, а тај суд је покренуо поступак за оцјену уставности и законитости.

Статутарна комисија ДС је недавно из чланства искључила и Душана Петровића, такође, због одбијања да врати посланички мандат, а након тога он је са још петорицом посланика формирао посебан посланички клуб „Заједно за Србију“ и најавио оснивање странке.

У међувремену, Јеремић је синоћ је на свом Твитер налогу написао: „Долазим на програмску скупштину ДС“, која је заказана за недјељу, 17. март.

Док је Статутарна комисија одлучивала о његовој судбини у ДС, Јеремић се из Њујорка поново огласио преко друштвене мреже Твитер, гдје је написао да не вјерује да би лидер странке Драган Ђилас пао тако ниско да га искључи из странке само да би га спријечио да говори на Програмској скупштини ДС.

Јеремић је навео да ће на Програмској скупштини рећи шта мисли о приједлогу новог програма демократа.

„Добио сам позив за Скупстину ДС у недјељу и долазим из Америке да кажем шта мислим о приједлогу новог програма“, написао је Јеремић.

Ђилас је, уочи данашње сједнице Статутарне комисије, новинарима рекао да Јеремића и ако буде искључен позива да се као гост обрати Скупштини.

„Статутарна комисија данас доноси одлуку да ли ће Јеремић бити исклучен или не – ако не буде искључен говориће на програмској скупштини као делегат, а ако буде, позивам га да као гост дође и обрати се скупштини“, рекао је Ђилас новинарима испред сједишта странке у Крунској улици.

Ђилас је, након избора за предсједника ДС, позвао све бивше министре те странке да поднесу оставке због лошег рада у претходној влади.

Петровић је јуче Танјугу рекао да очекује да се састане с Јеремићем за неколико дана, када буде долазио у Београд и да је приликом посљедњег боравка Јеремића у Београду такође са њим разговарао о разним темама.

„Водили смо добар разговор, рекао сам му шта мислим да је важно о суштини унутрашње политике, односа у ДС, у којој је још и мислим да ће га данас искључити. Изложио сам му и све друге планове“, рекао је Петровић.

Он је пренео да му је Јеремић изнио шта мисли да је суштински важно у спољној политици земље, како ће се развијати неке битне ствари у међународним односима, који су му планови…

На питање да ли ће Јермић можда бити седми члан његовог посланичког клуба, Петровић није конкретно одговорио.

„Када се поново будемо видјели, када дође у Београд, видећемо какве ће одлуке донијети. Има ту веома озбиљних тема за разговор и то је неусмњиво. Наравно да смо разговарали о политици и свим опцијама, видјећемо како ће се ствари одвијати“, рекао је Петровић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *