Регион

Балканска рута дроге и даље главна

003693

Генерални директор Канцеларије УН за борбу против наркотика и организованог криминала Јури Федотов указује да је Балкан и даље главни пут за шверц дрога.

Федотов је на састанку са члановима регионалног програма за југоисточну Европу, рекао да је око 60 тона хероина, у вриједности од око 13 милијарди долара, доспјело преко „балканске руте“ у западну и централну Европу. Овај програм је успостављен прошле године на захтјев влада региона, а има за циљ сузбијање шверца наркотика преко Балкана, као и борбу против транснационалног организованог криминала, корупције, прања новца.

Федотов упозорава да шверц наркотика може имати дестабилизујуће ефекте по привреду и социјални развој региона. Он је навео да је у Албанији и Црној Гори успостављен програм контроле контејнера, као и јединица за контролу у Драчу. Урађен је нацрт нове стратегије за борбу против наркотика и нови Акциони план стратегије за борбу против тероризма у Црној Гори. Извршена је обука у вези с лијечења овисника од дроге.

Регионални програм, како је нагласио Федотов, достигао је стопу имплементације од 99 одсто током прошле године. Он је истакао да је доста тога урађено, али да има још пуно посла, додајући да се мора даље радити на сузбијању пријетње опијата из Авганистана. Пошто се приближава повлачење међународних снага из Авганистана, према његовим ријечима, потребно је добро се поставити у подршци Кабулу, а то значи да на нивоу земаља, али и региона, треба сарађивати дуж руте шверца дроге. Указао је да се већи дио финансирања Програма окончава средином ове године. Програм има буџет од више од 14 милиона долара, те је потребно даље финансирање. „Проблем наркотика и криминала на Балкану нису прошлост, већ су и даље садашњост“, упозорио је Федотов.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *