Вијести, Мишљења, Регион

Ален Будај: ПРЕКИНУТИ ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА ВАТИКАНОМ

БУДАЈ: ПРЕКИНУТИ ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА ВАТИКАНОМ

ЗАГРЕБ, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Државе правне насљеднице СФРЈ, а посебно Република Србија, морају уложити оштар дипломатски протест Ватикану због намјере да кардинала Алојзија Степинца прогласи свецем – и то по цијену прекида дипломатских односа, сматра Ален Будај, сарадник јерусалимског Центра „Симон Визентал“.

„Надам се да ће и Српска православна црква реаговати, јер ова одлука Ватикана поткопава и екуменске односе двије цркве“, рекао је Будај за Срну.

Ален Будај

Ален Будај

Будај истиче да би и Држава Израел требало хитно и најоштрије да реагује, као и многе јеврејске институције на подручју бивше СФРЈ.

„Проглашење светим особе која је учествовала у креирању и провођењу политике фашистичке усташке творевине Независне Државе Хрватске /НДХ/ није и неће добити признање праведника међу народима Јад Вашема никада“, каже Будај, који је и директор јеврејске невладине организације „Маргелов институт“ из Загреба.

Будај напомиње да се не треба уопште чудити што нови папа Фрањо проглашава Степинца свецем, јер је тај пут зацртала Католичка црква у Хрватској одмах након пресуде Степинцу.

Због сарадње са окупатором и усташама Степинац је осуђен на 16 година затворске казне, али је 1951. пуштен у кућни притвор у родно село Крашић, гдје је као знак подршке Ватикана 1952. добио звање кардинала и гдје је умро 10. фебруара 1960. од ријетке болести полицитемије.

„Он је већ на суђењу за Запад и католике моментално постао невини мученик југословенског комунистичког режима, проглашен кардиналом за живота, након смрти блаженим, а ево ускоро и свецем Римокатоличке цркве“, подсјећа Будај.

Он наглашава да ће то бити једини светац који се за своје заслуге једном фашистичком злочиначком режиму окитио високим одликовањем усташког поглавника и то као загребачки надбискуп, а о томе су извијестиле „Народне новине“ као службено гласило НДХ.

„С друге стране, док је каноник загребачког Каптола монсињор Светозар Ритиг још 1929. године у Павелићу видио зло које се спрема, Степинац је Павелића објеручке дочекао и служио му. Ритиг нема улицу у Загребу, јер био је антифашиста, али Степинац има све почасти као клерофашиста“, истиче Будај.

Он понавља да не треба превише бити зачуђен због канонизације Степинца, јер Ватикан је 1929. Латеранским уговорима признат као држава од фашисте Бенита Мусолинија.

„Не желим слушати о великим заслугама Степинца за `спашавање` Јевреја, јер је истовремено доносио у службеној католичкој штампи Павелићеве расне одредбе по којима су Јевреји одвођени у логоре, не желим слушати како се залагао за спас појединих Срба јер је био у Одбору тројице за покрштавање и не желим слушати како је био мученик и светац јер је оставио властите католичке свештенике да их усташе измрцваре у Јасеновцу само зато јер су били под сумњом да су противници режима“, наводи Будај.

Он подсјећа да се Степинац никад није покајао због тога што су Срби покатоличавани насилно и што су Јевреји привођени на крштавање – иако је знао да их то неће спасити логора.

„Није се уопште покајао што су његове католичке `крштене душе` палиле јеврејске и српске храмове, пљачкале као дивље хорде, силовале и убијале као некада крсташке војске по Светој земљи“, каже Будај.

Он наводи да је Степинац све то знао, али је упркос томе благословио НДХ и служио јој, чак и након њеног слома, скривајући на Каптолу усташке злочинце, отето јеврејско злато и усташку државну архиву.

„За мене, као слободног човјека, он никада неће бити светац, јер ме не обавезује папина одлука, нити ме мој разум напустио па да повјерујем у ту преварантску алхемију чудесног преображаја злочинца у свеца“, закључује Будај.

Ватикан је званично потврдио да ће кардинал Алојзије Степинац ускоро бити проглашен за свеца.

10. април 1941 - Улазак Немаца у Загреб - славље на улицама

10. април 1941 – Улазак Немаца у Загреб – славље на улицама

Степинац је одмах по уласку Нијемаца у Загреб 10. априла 1941. подржао оснивање НДХ, пружао је подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима.

Извор: Срна, Јутуб

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Ален Будај: ПРЕКИНУТИ ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА ВАТИКАНОМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *