Вијести, Регион

21. април 1999. дан 29: Са три пројектила гађана зграда “Ушће“

21. април 1999. дан 29: Са три пројектила гађана зграда “Ушће“, а Бугари поново забијају нож у леђа

Око 00:20 по четврти пут бомбардована је фабрика „Крушик“ у Ваљеву, са осам пројектила погођен је у део засађен шумом тако да је избио велики пожар. Две особе су повређене, а оштећена је болница и неколико околних насеља.

Око 00:40 бомбардована је околина Чачка, а погођена је Самаила 15 километара југоисточно од града.

Око 1:00 се у Краљеву чуло неколико детонација из правца Мрсаћ.

Око 2:40 бомбардован је Нови Сад, а погођен је нафтни комплекс, рафинерија нафте и друмско-железнички мост између Новог Сада и Петроварадина. Неколико детонација чуло се и из правца Фрушке горе, а погођен је и предајник радио-телевизије Србије на Иришком венцу.

Око 2:47 бомбардован је мост на Дунаву код Бешке између Београда и Новог Сада. Један пројектил пао је на 100 метара од манастира Ковиљ.

Око 3:00 бомбардовано је избегличко насеље Ђаковица. Најмање десет цивила је погинуло, а више од 16 рањено у бомбардовању избегличког насеља у близини Ђаковице. Злочиначка НАТO авијација је ово насеље у којем су биле смештене породице Срба избеглих из Хрватске гађала са осам пројектила. Читаво насеље је изгорело.

Око 3:15 са три пројектила бомбардован је у Новом Београду пословни центар „Ушће“. Материјална штета је огромна. У овој згради су се налазили РТВ станица Пинк и Кошава и још двадесетак фирми, као и предајник БК ТВ.

Око 3:16 је по трећи пут бомбардована Новопазарска бања, а погођена је болница за лечење мишићне и неуромишићне болести.

У среду у јутарњим часовима на мети је био репетитор на Мокрој Гори, педесетак километара од Приштине.

Преглед разарања цивилних објеката на територији СРЈ као последица варварске и криминалне агресије НАТО од 24. марта до 20. априла 1999. године подељен је у среду на конференцији за новинаре. У Прегледу се наводи да је у Југославији у ваздушним ударима НАТО погинуло 500 цивила, а више од 4.000 је задобило озбиљне повреде. У том периоду, Северноатлантска алијанса извела је преко 7.000 криминалних напада на територији СРЈ у којим је учествовало 700 ратних авиона, од којих 530 борбених, испаљено је више од 2.000 крстарећих ракета и бачено преко 6.000 тона експлозива. Од последица рата угрожено је три милиона деце, а више милиона људи изложено је отровним гасовима. Уништено је 11 мостова, а 14 је оштећено и оштећено 12 железничких пруга и станица, шест главних путева и седам аеродрома. Погођено је 16 болница и здравствених установа, више од 190 школских зграда као и десетине хиљада јавних установа и стамбених објеката.

Бакља од 23 спрата: Нисам могао да верујем. Чуо сам само ужасан фијук и са колегом залегао за прво дрво. Гледао сам то чудо како пролеће неколико метара изнад мене и зарива се у зграду ЦК. Само што сам подигао главу, грунула је и друга! За њима, трећа и четврта! Ово је импресија Леонарда Денчића, радника пицерије Астерикс који је са колегом у време напада на зграду Пословног центра “Ушће“ пошао до оближњег киоска да купи доручак. У хладно априлско праскозорје зграда и простор око ње деловали су сабласно. Прва четири спрата разрушена. Улегнути метал као да га је пресовала тешка преса. Около гомила стакла, метала, бетона и ватрогасци са шмрковима. Горе у ватри и диму су радио и телевизијски студији. И можда, људи који су до пре петнаест минута пуштали програм. Црни екрани на каналима РТВ Кошава, Пинк, БК. Нема извињења због прекида програма. Ту су и пословне просторије двадесетак фирми. Горе на 17. или 18. спрату, тешко је проценити, пламти ватра у десном углу. С времена на време уз језив прасак сурва се откинути метал и стакло. Џиновска зграда као да се увија и умире. Шмркови дотле не могу допрети. Довлаче се дизалице, покушава се доскочити ватреној стихији.

Два француска војника у саставу трупа НАТО у Македонији рањена су када су мештани села Кучевиште, 15км северно од Скопља каменовали конвој возила којим су војници пролазили кроз то насеље, изјавио је представник НАТО у Скопљу. Становништво је засуло каменицама колону од три војна возила која се кретала кроз село и војници су, спашавајући живу главу, морали да побегну из једног џипа у колони, рекао је Треј Кејт, званичник снага агресорске западне алијансе у Македонији. Том приликом, војни џип типа П4 је запаљен, рекли су надлежни из француског војног контигента.

Зграда ЦК- данашње „Ушће“ у пламену...

Зграда ЦК- данашње „Ушће“ у пламену…

Бугарски Уставни суд оценио је да Устав допушта уступање бугарског ваздушног простора НАТО-у без одобрења парламента. У оцени Суда наводи се да ратификовани међународни уговори, то јест споразум о уласку Бугарске у програм “Партнерство за мир“ који предвиђа прелазак или боравак страних трупа у Бугарској не изискује додатно слагање парламента са сваким појединачним транзитом или прелетом снага НАТО-а преко бугарске територије.

Извор: Заветници/Александар Ристић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *