Вијести, Култура

Промовисан Правопис српскога језика на ијекавици

Нови Сад – Правопис српскога језика на ијекавици, који је објављен у сарадњи Матице српске и представништва Републике Српске у Србији, представљен је данас у свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Промовисан Правопис српскога језика на ијекавици

Овом значајном културном догађају присуствовали су члан Градског вијећа Новог Сада задужен за културу Вања Вученовић, министар образовања и културе у влади Републике Српске, Горан Мутабџија, предсједник Матице српске, Драган Станић и бројне друге личности из културног и јавног живота Републике Српске и Новог Сада.

„Град Нови Сад учествује у свим пројектима који су значајни за српску културу па тако учествује и у промоцији Ијекавског Правописа српског језика који је представљен у најстаријој институцији српске културе – Матици српској“, рекао је Вученовић додајући да је издавање тог Правописа национални и државни интерес.

Вученовић је казао новинарима да је у Новом Саду у току културно – туристичка манифестација „Дани Републике Српске у Новом Саду“ која се обиљежава бројним догађајима у којима ће привредници и културни делатници из Републике Српске представити туристичку, трговинску, културну и сваку другу понуду.

Министар образовања и културе Републике Српске Горан Мутабџија промоцију ијекавског Правописа оцјенио је као велики културни догађај јер је, како је казао, српски језик данас угрожен у сваком сегменту гдје „нисмо довољно јасни када кажемо којим језиком говоримо и која је наша културна политика“.

„Борба за српски језик нажалост још увијек траје. Са тим постављамо јасне културне стандарде и јасно казујемо шта ми то желимо“, рекао је Мутабџија, додајући да је ово прилика да се у Матици Српској која је, како је рекао, храм српске културе и духовности, промовише капитално културно дјело аутора који су дали значајан допринос српском језику.

Промовисан Правопис српскога језика на ијекавици

Промовисан Правопис српскога језика на ијекавици

Мутабџија је нагласио да ће данас промовисани Правопис српскох језика на ијекавици стићи до сваке школе у Републици Српској.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *