Вијести, Живот и Здравље

Научници Сибира разрадили препарат за тачну дијагнозу онколошких оболења

Томски научници су разрадили јединствени радиоактивни препарат, који ће омогућити прицизније у односу на стране сличне препарате, одредити жаришта ћелија рака, те на тај начин минимизирати губитке људских органа у случају хируршке интервенције.

Како је испричао новинарима професор Томског политехничког универзитета Виктор Скуридин, ћелије рака имају способност да продиру у најближе од тумора лимфатичне чворове. Зато током операције хирурзи често отклањају не само поражени део, већ и суседно ткиво, где се претпоставља присуство метастаза, јер постојећи начини не омогућују да се тачно одреди распрострањеност тумора у организму.

Поред тога, каже професор, лимфни систем је својеврсна „клопка“ за онколошке честице велике 20 до 100 нанометара. Научници Томског политехничког универзитета заједно с колегама из Томског научно-истраживачког института онкологије разрадили су честице таквих размера, у којима се налази радиоактивни атом. Он ће омогућити прецизније откривање пораженог чвора.

Први пут у светској пракси разрадили смо препарат на основи обележеног технецијем-99 наноразмерног прашка оксида алуминијума и доказали његову погодност ради коришћења у дијагностици тумора. У будућности ће то омогућити, например, да се женама ради операција дојке, када се вади само поражено ткиво.

Према речима заменика директора Томског НИИ онкологије, препарат, који су разрадили сибирски научници, фиксира се у лимфатичном чвору петоструко активније од страних аналога. Тај ће препарат омогућити да се одреде проблеми рака млечне жлезде, грлића материце, гркљана и гуше.

Научници Сибира разрадили препарат за тачну дијагнозу онколошких оболења / Фото: РИА Новости

Научници Сибира разрадили препарат за тачну дијагнозу онколошких оболења / Фото: РИА Новости

Данас научници Томског НИИ онкологије од средстава федералног гранта завршавају доклиничка испитивања. Затим се планирају клиничка испитивања, као и истраживање могућности примене препарата при онколошким патологијама желуца и других органа.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *