Вијести, Култура

Мирослављево јеванђеље од 2. јануара у Народном музеју

Мирослављево јеванђеље биће изложено 2. јануара у Народном музеју

Мирослављево јеванђеље, најстарији и највреднији сачувани српски ћирилични рукопис, биће изложен 2. јануара на првом спрату Народног Музеја у Београду у периоду од 12 до 20 часова.

 Мирослављево јевађеље је део изложбе „Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова“ која је је у октобру орворена у Народном музеју.

Због специјалних услова чувања и приказивања овог веома важног артефакта посета свих заинтересованих Народном музеју ограничена је на осам сати.

Јеванђеље је настало осамдесетих година XII века по наруџбини хумског кнеза Мирослава, о чему говори запис на последњем листу књиге. Кнез Мирослав је био брат рашког великог жупана Стефана Немање, чијој је деветстотој годишњици рођења посвећена актуелна изложба.

Мирослављево јеванђеље

Мирослављево јеванђеље

Поред оригиналног примерка 2. јануара биће изложено и прво фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, које је приредио Љубомир Стојановић и које је 1897. године штампано у Бечу. Оно сведочи о јасној перцепцији стручњака с краја 19. века, изузетном значају и вредности ове рукописне књиге из које је произашла и потреба приређивања фототипског издања.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *