Вијести, Култура

Богословија Фоча: Уче језик Ћирила и Методија

Фоча – Ученици Богословије „Свети Петар Дабробосански“ у Фочи стичу богато језичко знање, а међу школским предметима је и црквенословенски језик.

Ријеч је о језику којим су се служили Ћирило и Методије за превод Светог писма и других религиозних радова, а данас се у Републици Српској изучава само на овој Богословији.

Иако се овом богослужбеном језику савремених словенских цркава данас не посвећује довољно пажње, нити је у широкој примјени, 105 фочанских ученика одлично савладава знање из ове области.

– Ђаци се постепено навикавају на употребу овог језика, јер осим на часовима, користе га и на свакодневним богослужењима. На крају четвртог разреда већ могу другима да објасне и пренесу његово значење. Генерално, наши ученици врло темељно уче црквенословенски – рекао је професор црквенословенског језика Вјекослав Јовановић.

Млади богослови кажу да овај језик има другачија слова, као и правила писања и читања.

– То је старији облик српског језика. Бројеви имају словне ознаке, што нема у српском, падежи су исти, глаголски систем је једнак, гласовних промјена је мање. Изучавамо шест језика, а то су српски, енглески, руски, латински, грчки и црквенословенски и сви су подједнако важни и корисни – казао је ученик трећег разреда Богословије Димитрије Томић.

И професори кажу да је овај израз доста важан сегмент општег образовања и културе, јер помаже у бољем разумијевању савременог српског језика. Све до половине 19. вијека црквенословенски је преовладавао у књижевности српског народа да би са побједом реформе Вука Стефановића Караџића модерни српски језик постао доминантан.

Богословија Фоча: Уче језик Ћирила и Методија

Богословија Фоча: Уче језик Ћирила и Методија

Исте ријечи

Велики број термина у српском језику данас се етимолошки може објаснити помоћу црквенословенског. Добар примјер за то је ријеч видјети која има значење разумјети, односно имати увид у нешто. Са друге стране, ријечи као што су милост, слава, господ и бог потпуно су идентичне у црквенословенском и српском језику.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *