Вијести, Регион

Лавров у дводневној посјети Србији

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутоваће данас у дводневну посјету Београду, гдје ће са званичницима Србије размотрити аспекте билатералних односа, те разговарати о новим правцима сарадње.

Лавров ће данас допутовати у дводневну посјету Београду гдје ће са српским званичницима размотрити све аспекте билатералних односа и разговарати о новим правцима сарадње. Разговараће о политичким односима и економској сарадњи, а биће разматрана и важна питања као што су Јужни ток, Украјина и Косово, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. На београдском аеродорму „Никола Тесла“ дочекаће га министар спољних послова Србије Ивица Дачић, а потом ће положити вијенце на Гробљу ослободилаца Београда и код Споменика совјетским војницима на Новом гробљу.

Из МСП-а Србије је најављено да ће Дачић и Лавров имати састанак сутра, када ће бити потписан и План консултација између два ресорна министарства за период 2015-2016. године.

Осим разговора са шефом српске дипломатије, Лавров ће имати сусрете с премијером Србије Александром Вучићем и предсједником Томиславом Николићем.

„Због незграпних изјава неких српских актера по питању Јужног тока, у јавном мњењу Русије створен је погрешан утисак о томе да се Србија, супротно својим властитим интересима, самоиницијативно залаже за суспендовање почетка изградње гасовода, да је донијела такву одлуку“, рекао је Чепурин за данашњу Политику.

Истичући да се нада да су двије изјаве премијера Вучића, које су услиједиле послије тога, ублажиле овај осјећај, Чепурун је казао да ће размјена мишљења с Лавровом свакако имати конкретан и пријатељски карактер и да су обје стране веома занитересоване за реализацију тог пројекта.

Према његовим ријечима, „Јужни ток“ ће у Србији упослити неколико хиљада висококвалификованих људи, омогућити изградњу постројења за транспорт и компресорске станице, обезбиједити обиман транзит и пореска плаћања у буџет земље.

Сергеј Лавров - Фото: RT

Сергеј Лавров – Фото: RT

Како је најављено из Министарства, Дачић и Лавров ће имати састанак и сутра, када ће бити потписан и План консултација између МСП Србије и МСП Руске Федерације за период 2015-2016. године.

Током посјете Београду, Лавров ће имати сусрете с премијером Александром Вучићем и предсједником Томиславом Николићем.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *