Технологија и Наука

НАСА: Ако налети астероид молите се

asteroid-u-prolazu_480_300

Први човек америчке свемирске агенције НАСА Чарлс Болден има само један савет за људе о томе како да се боре против великих астероида који, евентуално, крену према Земљи – једино решење је молитва.

То је све што човечанство и његова наука, објективно, имају на располагању против великих астероида и комета који би могле да ударе у Земљу.

„Према доступним информацијама, за сада нема астероида који би претио становништву САД или другим деловима света, али ако га откријемо и утврдимо да ће нас ударити за три недеље, остаје нам само да почнемо да се молимо“, упозорио је Болден.

НАСА прати око 95 одсто највећих свемирских тела, величине од километра у пречнику и више, који ће проћи покрај Земље. Астероид те величине би, ако погоди Земљу, уништио целу цивилизацију. Међутим, до сада је откривено само десет одсто од око потенцијалних 10.000 мањих астероида, величине око 50 метара у пречнику, названих „убице градова“.

Осим што развија нове методе надзора свемирских тела и склапа међународна партнерства, НАСА намерава да развије технологију за скретање таквих свемирских објеката који би могли ударити у Земљу.

Шансе да некакав објекат удари у Земљу и изазове масовне жртве и велике штете на инфраструктури веома су мале, али потенцијалне последице таквог догађаја су тако велике да се исплати озбиљно размотрити ризик, сматрају научници.

Чак и мањи атероиди, процењеног пречника 17 метара, попут оног који је 15. фебруара експлодирао изнад Чељабинска, остављају велике последице. У Русији су од ударног таласа попуцала стакла на зградама, оштећене су грађевине, а на разне начине повређено је око 1.500 особа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *