Вијести, Регион, Свијет

Инцко у СБ УН оштро критиковао политику РС

71548

Високи представник Валентин Инцко поднио је данас извјештај Савјету безбједности УН о имплементацији Дејтонског споразума.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко још једном у Савјету безбедности УН упутио оштре критике Републици Српској и њеним политичарима. Русија тражи објективнији извјештај.

Инцко је директно оптужио предсједника Додика да је својим изјавама постао пријетња територијалном интегритету Босне и Херцеговине

„Дубоко сам забринут изјавама појединих политичара из Републике Српске који пријете територијалном интегритету и суверенитету БиХ. У томе се посебно истиче предсједник РС Милорад Додик који угрожава цјеловитост БиХ. Прије неколико дана дао је изјаву да БиХ нема шансу да преживи и то је само једна од таквих изјава“, навео је Инцко.

„Инцко је поднио извјештај пун нетачних информација“, реаговао је данас предсједник РС Милорад Додик, подсјетивши да је потребно „вратити се поштовању Дејтонског споразума и Устава како је написан и ова земља може да функционише, све друго неће моћи функционисати.“

Поменуо је Валентин Инцко и неиспуњавање одлуке у случају „Сејдић-Финци“, лошу економску ситуацију, хапшење Живка Будимира, нефункционисање власти у

Ф БиХ, да се мало урадило на путу ка Европи и затварању ОХР-а..

„Они су допринијели да БиХ буде неуспјешна земља. Мјерама високог представника као што је био Педи Ешдаун и данас се бавимо: питањем војне имовине које је он наметнуо, због чега смо спријечени да проводимо реформске и интеграционе процесе“, узвраћа предсједник РС Милорад Додик.

И овај пут уз Инцков извјешаој стао је амерички представник, док је уз РС поново била Русија.

Инцку је поручено да мора бити објективнији.

„Пажљиво сам слушао извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка. Његов извјештај је детаљан, али нажалост није дао објективну анализу стања у земљи. Препоручујем да се прочита извјештај који је поднијела Република Српска“, ријечи су руског представника у СБ УН.

А у том извјештају из РС је поручено да су институције БиХ неефикасне и нерационалне. Децентрализација је основни услов спровођења економских реформи, а Суд и Тужилаштво БиХ нису дио уставне структуре, подвучено је у извјештају РС Савјету безбједности.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *