Вијести, Регион

Директори здравствених установа „полажу рачуне“

274-lead-photo-1346975190-6bolesnicka_soba

У Влади Републике Српске у току је састанак министра здравља са директорима свих здравствених установа које именује Влада. Састанку присуствује и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Пред премијерком Жељком Цвијановић и министром здравља Слободаном Станићем, директори 23 здравствене установе из Српске поднијеће извјештај о раду за 2012. годину. Истовремено, директори ће објаснити шта је у протекла два мјесеца учињено да би стање у овим установама било побољшано.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић оцијенио је да здравствени систем функционише отежано, али да све услуге пружа на задовољавајући начин.

Станић је током састанка са директорима јавних здравствених установа из Српске рекао да тренутно највећи проблем представљају неуплаћени доприноси из ранијег периода од 50 милиона КМ и да ће се у наредном периоду инсистирати на акцизама на дуван и алкохол, као начину повећања прихода за здравство.

Он је додао и да ће се инсистирати на везивању дијела подстицаја у пољопривреди за уплату доприноса, као и на обезбјеђењу дијела средстава за лијечење из прихода од продаје цигарета.

„То би у овој години могло да буде у једном кварталу и цијелу идућу годину, што би на годишњем нивоу износило око 106 милиона КМ,“ рекао је Станић.

Говорећи о промјенама руководећег кадра у здравственим установама, министар је истакао да руководиоци који константно буду износили проблеме, а не буду имали рјешења, сигурно неће остати на својим позицијама.

„Треба рећи и да је здравство носило прекорачење лијекова у протеклих пет година за домове здравља од 70 одсто и болнице од 30 одсто, што износи око 85 милиона КМ,“ рекао је Станић, наводећи да ће се штета од прекорачења лијекова свести на минимум.

Он је као посебно тешке истакао услове у болници Касиндо.

Министар је додао да се, у контексту пружања услуга, може говорити о евентуалној специјализацији појединих болница, што подразумијева да неке болнице не пружају одређене услуге, већ да се оне централизују.

Станић је рекао да у Српској уопште нема проблема са набавком инсулина, што је провјерено и са националним координатором за дијабетес, као и са директором Фонда здравственог осигурања.

Он је најавио повећање броја добављача на три, док ће се љекари одлучити који инсулин ће користити.

Коментаришући ситуацију у вези са узимањем лажних боловања и потрошњом лијекова, Станић је рекао да се од Фонда очекују почетни извјештаји о контроли.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *