Технологија и Наука

Авион на соларни погон креће на пут око света

Авион на соларни погон „Солар импулс 2” обавио је трећи успешан пробни лет у Уједињеним Арапским Емиратима, уочи планираног пута око света у циљу промовисања алтернативних врста енергије.

Организатори лета се надају да ће се „Солар импулс 2” већ у суботу отиснути на пут око света, али упозоравају да ће то зависити од временских прилика.

Авион на соларни погон „Солар импулс 2”

Авион на соларни погон „Солар импулс 2”

 

Пробни лет из Абу Дабија, који је трајао сат времена, трећи је за овај авион, али и први за једног од његових конструктора, Швајцарца Бертрана Пикара.

Пројекат је резултат 13-годишњег истраживања и тестирања које су обавили Пикар и Андре Боршберг, швајцарски пилоти чија је идеја да конструишу соларни авион првобитно наишла на подсмех у авио-индустрији. „Солар импулс 2” има распон крила 72 метра, већи је од „боинга 747-8”, али је, упркос томе, тежак попут путничког аутомобила од 2,3 тоне. На горњој страни крила налази се 17.248 соларних ћелија које преко дана пуне литијумске батерије, а оне потом омогућавају да пропелери авиона раде и током ноћи. Соларне ћелије напајају четири електрична мотора који летелици омогућавају да развије брзину од 140 километара на час.

Летелица је наследник „Солар импулса” који је током четири године од конструисања поставио неколико светских рекорда: први ноћни лет соларног ваздухоплова, који је трајао 26 сати, 10 минута и 19 секунди, затим први лет између континената – од Мадрида до Марока, али и од западне до источне обале САД.

У оквиру планираног лета око света, авион ће летети од Абу Дабија до Маската пре него што прелети Арапско море и стигне у Индију. Потом ће се упутити у Мјанмар, Кину, Хаваје и Њујорк. Слетања су планирана и на западу САД и југу Европе или северу Африке, у зависности од временских услова. У Абу Даби би поново требало да слети у јулу.

Извор: Политика, Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *