Спорт

Први лакмус-папир за Звезду

CZ-FUDBAL

„Црвено-бели” с новим тренером, појачањима, „свежом крвљу” и у новом руху дочекују вечерас, у првој утакмици у квалификацијама за Лигу Европе Вестманејар са Исланда (20,30 ч, РТС 1).

Црвена звезда вечерас (20,30 ч, РТС 1) дочекује ИБВ из Вестманејара у својој првој утакмици у квалификацијама за Лигу Европе. Тим са Исланда, где је због климатских разлог сезона у пуном јеку, играо је у првом колу предтакмичења, где је на једвите јаде избацио ХБ (1:1 на Исланду и 1:0 на Фарским Острвима голом из пенала у самом финишу утакмице).

„Црвено-бели” су, без икакве сумње, фаворити. Али, да би то и потврдили мораће да се издигну изнад неких тренутних тешкоћа. Њима је ово прва такмичарска утакмица с новим тренером, појачањима доведеним да се искорачи даље него претходних година, с младим играчима, чија „свежа крв” треба да покрене екипу и у новом руху, пошто се Звезда вратила на опрему из доба својих највећих успеха.

Овај Звездин тим нема са чим да се упоређује. Утакмице које је одиграо у припремном периоду су, ипак, само служиле као пролазни циљеви, а на игру с краја прошле сезоне боље да се и не подсећа.

Зато је вечерашњи меч први лакмус-папир за нову Звезду и њене старе жеље. Пролазак у треће коло квалификација не би смео да дође под знак питања, али треба да се види, мада је до реванша само седам дана, већ неки напредак.

Дакле, не би требало да се Звездин учинак оцењује само кроз резултат, него и кроз игру. Тако и касније.

Тренер Славиша Стојановић, који је имао храбрости да преузме бившег европског првака у вероватно најтежим тренуцима клупске историје, каже да није гледао ИБВ, јер његове утакмице с ХБ-ом нису ни снимане, али је као селектор Словеније имао посла с Исланђанима и зна како они играју:

– То је специфична игра, карактеристична за Скандинавце. Прескачу средину терена, опасни су после прекида, имају нападача који је висок готово два метра, једног доброг шутера, који пуца практично из сваке позиције, Уганђанина у везном реду… Податке о нашем противнику смо добили и од наших тренера који раде на Исланду.

Стојановић тврди да је тим психички спреман за овај меч, али не и физички, јер наше првенство почиње тек 10. августа. Ипак, и то би требало да буде довољно да се види на шта ће нови тренер да стави акценат. Најавио је да би Звезда требало да буде продорнија, да лопта чешће иде у дубину, а не у ширину. И да ће поступно да се ради на побољшавању.

Капитен Ненад Милијаш истиче да је Звезда фаворит, али да не сме да потцени противника:

– Црвена звезда има исте обавезе на сва три фронта: и у Европи, и у првенству и у купу. И свака утакмица нам је подједнако важна. Мислим да смо прошле године платили цех, јер смо имали неискусну екипу. Једино тако је било могуће да у кључној утакмици, против Рада, поведемо с 1:0 и уместо да је мирно приведемо крају буде 1:1. Сада смо добили играче с искуством и то је оно што нам је баш недостајало.

ИБВ има и неколико Енглеза међу којима је најпознатији Дејвид Џејмс, некадашњи голман енглеске репрезентације. Он је, несумњиво, ослонац тима са Исланда, а у исто време и највећи изазов за Звездине стрелце. Вестманејар може још да се похвали да је три пута био првак државе (1979, 1997. и 1998). То је, разуме се, премало да се заплаши Црвена звезда.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *