Спорт

На опроштају још две бронзе

photo-Milan-Rasic--930

Ватерполисти у борби за треће место савладали Италију, а исти пласман последњег дана 27. универзијаде освојила трељачка екипа у троставу.

Казањ – Последњег такмичарског дана на 27. летњим универзитетским играма репрзентативци Србије освојили су још две бронзане медаље и укупан број трофеја повећали на девет – један сребрни и осам бронзаних. Тиме се наша студентска спортска мисија нашла на 45. месту по броју трофеја у конкуренцији 62 земље које су освојиле медаље и још 100 које нису…

Бронзане медаље освојене су јуче у ватерполу и у стрељаштву, у дисциплини МК пушка тростав у конкуренцији екипа.

Ватерполисти се реванширали Италији

Наши ватерполисти прижељкивали су пред сусрет са Италијом за треће место да се реванширају противнику за пораз у групи, али упозоравали су да ће противник користити сва средства не би ли поново победио и освојио бронзу.

Нешто од тог асортимана „азури” су показали у утакмици, трудећи се да наведу судије да што више искључују наше играче, али то није било повољно.

Србија је играла бриљантно у првој четвртини и повела са 5:1, али далеко је то било од завршеног посла. У другој и трећој Италијани које предводи искусни Стефано Луонго искористили су мало опуштање у нашој екипи, постигли неколико лаких голова и три минута пре краја треће четвртине повели са 8:7.

Тада је Срђан Вуксановић постигао узастопно два гола, од укупно пет, и вратио вођство репрезентацији Србије, која је умела да га сачува до краја: Србија – Италија 12:10 (5:1, 2:4, 2:3, 3:2).

Реванш је успео, медаља је освојена, истина не златна као на прошлим играма у Шенжену.

– Желели смо ову медаљу, али знали смо да неће бити лако, поготово не после утакмице коју смо изгубили од Русије пре два дана, а да не говорим о томе да смо се дуго окупљали на припремама. Честитам свим саиграчима на борбености у мечу за бронзу – рекао је Срђан Вуксановић.

Капитен Борис Вапенски сматра да је тим кроз турнир сазревао:

– Играли смо све боље, што смо потврдили и против Италије, а да имамо још пет утакмица пред собом тек би онда показали колико стварно вредимо.

За разлику од Вапенског који, поред осталог има и два злата са претходне две универзијаде, Иван Рацков је први пут освојио једну светску медаљу.

– Пресрећан сам. Треће место је успех, јер смо млада екипа. Десио нам се пад у игри у другој четвртини, као и против Русије, али сада смо успели да се вратимо и победимо. Искрено, мислио сам на почетку турнира да ћемо са Италијанима играти у финалу и да им пораз у групи наплатимо у борби за злато, али добро је и овако – рекао је Рацков, који у ризници има две медаље освојене на европским шампионатима.

Нанад Стојчић каже да је све решено борбеношћу:

– Била је то тешка утакмица у којој смо имали и велико вођство и у којој је резултат био на „клацкалици”, али ми ни у једном тренутку нисмо посустали и то се исплатило.

Слично мисли и селектор Урош Стевановић:

– Жао ми је што смо после вођства са 5:1 мало „пали” јер су нас мало пореметила искључења и јефтино примљени голови, међутим све смо издржали и заслужено победили доказавши да смо бољи од Италијана.

Домаћин Универзијаде очекивао је тријумф у финалу против Мађарске, нарочито после победе над нашом репрезентацијом, али се преварио. Мађарска је победила са 5:4 (1:1, 1:1, 3:1, 0:1).

Пливалиште „Буревесник”. Гледалаца:око 2.000. Судије: Јожеф Секељ (Мађарска), Андреј Франуловић (Хрватска).

Србија: Живојиновић ( 7 одбрана), Рашовић, Поповић 2, Марковић 1, Миличић 1, Рацков 1, Милићевић, Дедовић, Асановић 1, Вапенски , Стојчић 1, Вуксановић 5, Драксимовић.

Италија: Муђели (4 одбране), Дамонте, Ди Сома 3, Луонго 3, Ланцони, Кополи 1, Стеардо, Марцијали 1, Ђито, Мандолини, Бини 2, Ди Фулвио, Васало (2 одбране).

Стрелци се опростили медаљом

Игор Чотра, Милутин Стефановић и Борислав Мазињанин освојили су бронзану медаљу у екипној конкуренцији у троставу, последњој дисциплини стрељачког програма на Универзијади, а Чотра је изборио и једино финале у Казању и заузео седмо место у јакој конкуренцији.

Злато у тимској конкуренцији освојила је Кина (Канг, Цао, Лан) са 3.495 кругова далеко одскочивши од свих осталих селекција. Русија (Лугинец, Круглов, Григорјан) је била друга са 3.469 кругова, а у 3.455 бодова за бронзану медаљу Србије Чотра је унео 1.160 кругова (по ставовима: клечећи 388, лежећи 392, стојећи  380), који су му у квалификацијама донели шесто место и пласман у финале, Стефановић 1.151 круг (389, 389, 373)  којим је заузео 18. и Мазињанин 1.144 круга (384, 387, 373). која су му била довољна за 25. место.

За нашом селекцијом Немачка је заостала 11 кругова, пета је била Украјина са 3.441, шести Казахстан 3.433, итд.

У Казању Игор Чотра је први пут пуцао на једном великом такмичењу у финалу по новим правилима. Није успео да се умеша у борбу за трофеје. Освојио је седмо место.

– Спремали смо се за тростав и не могу рећи да ова медаља није очекивана, мада смо после резултата ваздушном пушком схватили да је овде конкуренција изузетно јака. Чак смо се и помало уплашили. Ипак, постигли смо резултате високог нивоа и заслужили медаљу. Што се тиче мог финала – дебија у међународној конкуренцији по новим правилима – могу да кажем да је било стресно. Биће ми вероватно потребно још оваквих финала док се потпуно не ослободим – рекао је Игор Чотра.

Злато је освојио Рус Назар Лугинец, сребро Кинез Хонгвеи Канг, а бронзу Пољак Томаш Бартник. Наш репрезентативац елиминисан је после треће серије за једно са Украјинцем Халиком од којег је имао три груга више, али за наставак такмичења био је „кратак” 4,4 круга.

Трећим местом били су задовољни и остали чланови бронзане тројке.

– С обзиром на претходне универзијаде, чињеницу да се паралелно одржавао светски куп и да за који дан почиње Европско првенство нисмо очекивали овако јаку конкуренцију. Она је као на европском првенству, можда и за степеник виша. Велико ми је задовољство што се на постољу поред Кине и Русије нашла Србија и што смо је баш ми представљали – рекао је Милутин Стефановић.

Борислав Мазињанин је истакао да је ово круна њиховог рада протеклих сезона:

– Овде смо то све успели да крунишемо и освојимо место које наш млађесениорски тим заузима на светском нивоу. То показују и разлике у броју кругова између Руса, нас и Немаца. Ово ми је био најтежи меч у каријери и завршен је на сјајан начин.

Наравно, задовољан је био и тренер Иван Манојловић.

– После малих пехова у лежећем ставу момци су успели да се подигну и пуцају за медаљу. Ово је, што се каже, бронза која сија као злато.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *