Вијести, Спорт

Два великана за једно финале

Вечерас по нашем времену (22 ч), у Бело Хоризонтеу, у првом полуфиналу на Светском првенству у фудбалу: Бразил – Немачка. – На кладионицама Немци у благој предности

Две жеље за једно финале. У дербију полуфинала 20. светског фудбалског првенства вечерас се од 22 часа, на стадиону „Минеирао” у Бело Хоризонтеу састају петоструки првак Бразил и троструки Немачка. Уз Аргентину главни кандидати за титулу до сада су освојили највише медаља, одиграли највише утакмица, забележили највише победа, постигли и примили највише голова и освојили највише бодова.

Поред пет пехара домаћин, који у својим витринама има и по две сребрне и бронзане медаље, једини је учесник свих мундијала. У 102 сусрета остварили су рекордних 70 победа, постигли рекордних 220 погодака и освојили највише – 183 бода. Немци су рекордери по броју медаља (11). Имају три прва и по четири друга и трећа места. Ово им је рекордно 13. учешће у полуфиналу и такође рекордно четврто заредом. Рекордери су и по броју мундијалских мечева (104), али и примљених голова (120). На „Збирној табели од 1930. до 2014” други су иза Бразилаца. У 18 учешћа забележили су шест победа мање, постигли четири поготка мање и заостају десет бодова.

Међусобни биланс је убедљиво на страни „краљева самбе”. Од 21. меча добили су 12, ривал само четири, уз пет ремија и гол-разлику 39:24. На светским првенствима састали су се само у финалу 2002. у Јокохами, када је Роналдо головима у 67. и 79. минуту донео Бразилу за сада последњи трофеј. Још два меча одиграли су у организацији Фифе. На Купу конфедерација 1999. у Гвадалахари „селесао” је групној фази надметања прегазио супарника с 4:0, а шест година касније у полуфиналу у Нирнбергу славио је с 3:2. У последњем пријатељском дуелу, одиграном 2011. Немачка је у Штутгарту победила с 3:2.

На ово такмичење „панцери” су стигли на Фифиној ранг листи испред домаћина (други и трећи), са скупљим тимом (562:467,5 милиона евра). Ипак, кладионице су главну ролу давале домаћину (квота 4), а Немци су били трећи (7). Међутим, повреде и картони утицали су да је сада „елф” благи фаворит. „Вилијам Хил” за победу Немачке нуди квоту 2,6, за нерешено 3,25, а за тријумф Бразила 2,75.

По учинку на јубиларном мундијалу домаћин је са три победе и два ремија најслабији од свих полуфиналиста. Немци су трећи са четири тријумфа и једним нерешеним. Оба ривала дали су по десет голова. Бразилци су четири пута вадили лопту из своје мреже, а „панцери” једном мање.

Тешка повреда најбољег фудбалера „селесао” Нејмара (напрснуће трећег пршљена), као и изостанак капитена Тијага Силве због жутих картона задају велике главобоље селектору Луизу Фелипеу Сколарију и уносе немир и страх међу навијаче. Међутим, ударна игла – четвороструки стрелац на овом такмичењу Нејмар из инвалидских колица поручује да Бразил мора да победи и у недељу на „Маракани” да освоји шести трофеј:

– Нисам у стању да испуним сан о игрању у финалу Светског првенства, поготово на домаћем терену, али сам сигуран да ћемо постати шампиони и да ћемо славити. Знам да ће моји саиграчи урадити све што могу да остваримо наш циљ. На слављу бићу са њима, стручним штабом и навијачима. Славиће цео Бразил.

Неизвесно је ко ће заменити прву виолину домаћег оркестра. Кандидати су неефикасни и много оспоравани Фред, па Хулк, Бернард и Оскар, мада је по информацијама које стижу из Бразила томе најближи Вилијан.

За Силву се истиче да је на глуп начин зарадио жути картон, пошто је ометао голмана да испуца лопту. Њега би требало да замени штопер Бајерна Данте, који одлично познаје противничке играче. Након прележане „жутице” у тим се враћа Луиз Густаво.

– Лепше не може да буде. Играм на Светском првенству у домовини против земље у којој живим. Веома сам срећан. Биће вруће. Немачка је веома добар противник. Њихово најјаче оружје је да се одлично носе са сваком ситуацијом на утакмици, чак и када их притиснете – казао је Данте.

Селектор Сколари је кратко додао:

– Да сам се плашио изазова ништа не бих постигао у каријери. Моја мисија је јасна, преузео сам репрезентацију да бисмо постали шампиони. Знамо да то неће бити ни мало лако, али ћемо учинити све да успемо.

Немачка је до сада највише проблема имала са бројним критичарима рада селектора Јоахима Лева. Много полемике изазивала је улога Филипа Лама. Експеримент Лева са капитеном „панцера” је у сваком случају успео. Сјајни дефанзивац је показао да се веома добро сналази и у везном реду и на свом уобичајеном радном месту уз десну аут линију.

– Из меча у меч играмо све боље и још нисмо рекли последњу реч. Од 1996. смо актери најмање полуфинала европских и светских првенстава. То доказује да смо стално на високом нивоу. Ипак, овај меч представља врхунац. Једва чекам да почне и као и сви моји земљаци желим да у недељу играмо на препуној „Маракани” – изјавио је Лев, који је у последњих осам година довео Немачку до полуфинала сваког великог такмичења.

О вечерашњем противнику је казао:

– Сви знамо колико је Бразил јак. Био је фаворит и пре почетка такмичења и с том улогом се углавном изузетно добро носио. Прошле године је освојио Куп конфедерација и то им је повећало притисак. Добро је за турнир када домаћин иде овако далеко, али ми смо самоуверени и више од њих желимо у финале. Одлучиће ситни детаљи. Штета је што Бразилу неће играти њихова два најбоља играча. Много ми је жао због Нејмара и надам се да ће се брзо опоравити.

Због повреде бутног мишића такмичење је завршено за Шкодрана Мустафија, а Пер Мертезакер се опоравља од грипа и његов наступ је под знаком питања. „Панцери” не страхују ни од чињенице да Бразил није изгубио код куће од 2002. године (Парагвај 1:0).

Ђ. Смиљанић

———————————————————–

Правду дели Мексиканац Родригез

Стадион: Минеирао у Бело Хоризонеу (капацитет: 58.170). Судија: Родригез (Мексико). Помоћници: Торентера, Кинтеро (оба Мексико). Четврти судија: Гајгер (САД).

БРАЗИЛ: Жулио Цезар, Мајкон, Давид Луиз, Данте, Марсело, Луиз Густаво, Фернандињо, Хулк, Оскар, Вилијан, Фред. Селектор: Сколари.

НЕМАЧКА: Нојер, Лам, Боатенг, Хумелс, Хеведес, Кедира, Швајнштајгер, Крос, Езил, Геце, Милер. Селектор: Лев.

Штопери расположени за голове: Бразилац Давид Луиз и Немац Матс Хумелс / Фото Ројтерс

Штопери расположени за голове: Бразилац Давид Луиз и Немац Матс Хумелс / Фото Ројтерс

———————————————————–

Домаћину 10 картона

У досадашњих пет одиграних утакмица репрезентативци Бразила зарадили су десет жутих картона. По два пута опоменути су Луиз Густаво (издржао казну) и капитен Тијаго Силва, а по једном: Нејмар, Рамирес, Хулк, Жо, Дани Алвес и голман Жулио Цезар. Немци су кажњени само четири пута и то: Хеведес, Лам, Кедира и Швајнштајгер.

———————————————————–

Немци дали гол више

Оба ривала су дала по десет голова, али је Бразилцима „помогао” Чилеанац Хара. Од преосталих девет погодака Нејмар је постигао четири, а по један: Оскар, Фред, Фернандињо, Силва и Луиз. И шесторица Немаца су се уписала у листу стрелаца. Милер је четири пута погодио циљ, Хумелс два, а: Геце, Клозе, Ширле и Езил по једанпут.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *