Вијести, Свијет

Лавров:Украјинска криза подсећа на бомбардовање СРЈ

МОСКВА – Тренутна криза у Украјини подсећа на НАТО бомбардовање Југославије 1999. године, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који сматра да Вашингтон треба да се осећа одговорним за кризу у Украјини.

„Тренутни догађаји у Украјини подсећају нас на Београд 1999. године”, рекао је Лавров, подсетивши на март те године када је НАТО отпочео своје 78. дневно бомбардовање Југославије без сагласности Уједињених нација против суверене земље која није представљала претњу припадницима тог војног савеза, пренела је ТВ станица Раша тудеј (РТ) на свом сајту.

РТ наводи да је у тим ваздушним ударима 2.000 цивила погинуло као и да је најмање 40.000 кућа уништено, а све под изговором да се „спречи ширење нестабилности” у контексту косовског сукоба.

„Имамо разлога да верујемо да водеће европске земље схватају своју одговорност за оно што се догађа у Украјини. Волели бисмо да се и САД придруже (ЕУ) у схватању те одговорности”, рекао је Лавров, који борави у посети Бугарској.

Лавров је апеловао на међународне партнере да оставе по страни своје амбиције и да мисле на спасавање живота цивила на југоистоку Украјине.

„Сада морамо да мислимо на спасавање живота”, нагласио је шеф руске дипломатије, додавши да обустава ватре на југоистоку Украјине не би смела да буде одлагана ни под каквим околностима.

Лавров сматра да ће примирје допринети да отпочну мировни преговори, у којима треба поштовати права свих региона у Украјини као и да ће преговорима бити одређена будућа политичка мапа пута за разрешење кризе.

Споразум постигнут у Берлину прошле среде између Немачке, Француске, Русије и Украјине да се формира Контакт група с циљем постизања неусловног и заједничког договора о обустави ватре није ступио на снагу, рекао је Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров

Састанак Контакт групе у недељу био је непотпун јер нису били присутни представници милиција са југоистока Украјине, додао је шеф руске дипломатије.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *