Православље

Српски монаси предвидели светску економску кризу, али и ослобођење окупираног Космета

0

И поред тога што предсказања српских монаха постоје годинама уназад, многи су на њих обратили пажњу тек када су заиста и почела да се остварују.

Старац Тадеј (1914-2003), монах манастира Витовница код Петровца на Млави у источној Србији, био је последњих деценија живота поштован као „најпросветљенији монах у Србији“. Његове проповеди, пре 2000. године, расуте су по разним публикацијама, а забележене су и на звучним и видео записима.

О овом мистику, мудрацу и философу, који је ликом веома подсећао на патријарха Павла, написана је и књига „Духовне поуке српском народу“. За оца Тадеја кажу да је имао поглед детета, а речи пуне мудрости. Много година пре било какве најаве о светској економској кризи, Тадеј је најавио глобалну рецесију која ће у великој мери променити изглед света.

Према његовим речима, велика економска криза из 30-их година према овој биће као мало дете. Старац Тадеј је упозоравао да ће новац постати безвредан.

Када је Косово и Метохија у питању, отац Тадеј је још 2000. године говорио да ће Албанци сигурно прогласити независност, коју ће подржати Америка и Европа. Ипак, западне силе ће у скоријој будућности доживети тежак пораз услед економске кризе и већих планетарних сукоба.

“И Америка и Запад ће Србе поновно гонити. Ипак, после великих српских страдања, изненада, Америка и Запад ће доживети страховити пораз, пућиће као балон, па ће се сва њихова војска повући са Косова. Тада ће Срби, за веома кратко време ослободити своју духовну колевку. И Шиптара тамо више неће бити”, говорио је Тадеј.

Уочи бомбардовања 1999. године, Тадеј је прогнозирао скори пад Милошевића, али је указивао да ће они који га на власти замене бити још гори од њега. У то време предвидео је и да ће се Црна Гора одвојити од Србије, али да ће она на крају поново ући у састав јединствене српске државе.

Све више пажње се посвећује и беседама монаха Гаврила, који се упокојио 1999. године (рођен 1902.). Књига “Монах Гаврило пророк последњих времена” доноси читав низ испричаних српских судбина. Док је отац Тадеј умео да процени позадину свих дешавања крајем прошлог века и да из тога закључи даљи ток догађаја, Гаврило је, према сведочењу људи из његове околине, имао предсказања.

Монах Гаврило, који је годинама пре НАТО интервенције указивао да ће Србију бомбардовати због Косова, најавио је да ће Србији после јужне покрајине, западне силе покушати да отму Војводину и Рашку област.

„На Косову многе мртве никада неће ни наћи. Исти они који су нас бомбардовали узеће нам Војводину. После Косова отцепиће нам и Санџак. Туђини ће се питати у Србији. Многи ће веровати лажним обећањима страних владара, али ће се на крају народ побунити“.

Гаврило је најавио и велике притиске да Папа посети Србију.

“Нема шта код њега да се тражи. Папа оне који Србе муче свецима проглашава. Тражиће у Београд да дође, али ће се народ успротивити“.

Оно што су оба пророка тврдила је да ће се Срби вратити Богу тек после великих страдања.

Саша Суботичанин

Коментариши чланак

Коментара