Вијести, Свијет

Хладно, досадно, депресивно: Критички поглед на „рајске“ државе севера Европе

Иако смо деценијама маштали да се налази негде међу маслињацима и виноградима, утопијски рај на Земљи, за чијим постојањем одувек осећамо потребу, у новије време се пројектује даље на север.

 Пејзаж у Норвешкој

Пејзаж у Норвешкој

Било да се ради о данском субјективном осећају среће (највећи на свету), о шведској родној равноправности и пословним гигантима, о финским школама, норвешком нафтном благу и чудним песмама о лисицама, или пак брзом опоравку Исланда од финансијске кризе, са европског севера нам стижу углавном приче о успеху, које наилазе на одличан пријем.

Они који су имали више прилике да ове земље упознају изблиза, тврде, међутим, да оне имају и својих мрачних страна, често скривених и слабо познатих, и да живот у њима није ни из далека тако пријатан и лагодан као што изгледа, нарочито ако сте амбициозни странац, пише Мајкл Бут за угледни „Гардијан“.

Север није тако идеалан: Мајкл Бут

Север није тако идеалан: Мајкл Бут

Ево његовог виђења „рајских“ земаља са севера Европе.

Депресивна и загађена Данска

Мало ко зна да су срећни Данци други по потрошњи антидепресива, иза Исланда. Живот је удобан, више за “домаће” него за досељенике, а срећи доприноси и најмање радних сати недељно у Европи.

Копенхаген

Копенхаген

Ту је, међутим, и највиши ниво приватне задужености, а према извештају за 2012, Данска је четврта по неповољном утицају на природну средину, испред САД – што је њена најпрљавија тајна. Највећи је извозник нафте у ЕУ, и сагорева пуно угља. ТВ програм је досадан, а економска једнакост – основа друштвеног успеха – већ деценију је у опадању, пише Бут.

Затворени и шкрти Норвежани

Берген

Берген

Поносни Викинзи, Норвежани, који су показали импресивну одлучност након Брејвикових напада, међу суседима су познати као најсклонији затварању и ксенофобији, а од како су 1970-тих почели да уживају прилив новца од извоза нафте, бије их глас и да су шкрти, наводи Бут.

Ненастањиви Исланд

Рејкјавик

Рејкјавик

На Исланд, прелепо, али готово ненастањиво стеновито острво у Северном Атлантику, тешко да треба трошити речи: то би само охрабрило оних 320.000 становника који тамо из непознатих разлога истрајавају, пише Бут.

Смртоносна Финска

Што се тиче Финске, у којој је зими хладно, а лети прохладно са много комараца, слабо је познато да је по ватреном оружју у личном власништву трећа у свету – иза САД и Јемена.

Хелсикнки

Хелсикнки

Има и највишу стопу самоубистава у свету и највишу стопу убистава у западној Европи. Након опијања викендом следе жестоке туче, којима се ујутро сви (преживели) слатко смеју. Школе им бележе одличне резултате на Писа тестовима, али од како је “Мајкрософт” прогутао посусталу “Нокију”, привреда се све више ослања на извоз хартије – углавном намењене руској порно-индустрији, открива Бут.

Завидљиви и крути Швеђани

Швеђани се поносе што осећања не изражавају гласно, али свака критика бледи пред беспоштедном сликом коју сами о себи дају.

255776_swedensign_f

Према недавном истраживању, себе описују као “завидљиве, круте, вредне, љубитеље природе, тихе, поштене, неискрене, и ксенофобичне”. “Неутрална” Шведска је један од највећих извозника оружја, а економски просперитет остварује захваљујучи специфичном виду тоталитарног мордернизма, који гуши слободе, потискује неслагања и кида породичне везе.

Извор: Блиц

 

 

 

Коментариши чланак

Коментара

3 comments on “Хладно, досадно, депресивно: Критички поглед на „рајске“ државе севера Европе

  1. Колико вас плаћа Путин да овако пише о земљама Скандинавије и Финској?

  2. Поштована госпођо Станић, зашто мислите да Господин (друг) Путин има удела у чланку? Русија је тако велика а ми тако мали, једва се на карти видимо.
    Прихватам, да се Вама може свиђати да живите тамо где Ви мислите да Вам је најбоље. При том ја не мислим да Вас можда нико плаћа да вам се нешто свиђа или не.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *