Вијести, Православље, Свијет

ИЛАРИОН: Сирија је суочена са масовним прогоном хришћана

НАЦИОНАЛНА КОАЛИЦИЈА РЕВОЛУЦИОНАРНИХ И ОПОЗИЦИОНИХ СНАГА СИРИЈЕ ТРАЖИЛА СУСРЕТ СА ВРХОМ РПЦ

ПРЕДСЕДНИК Одсека за спољне црквене односе Московске патријаршије – митрополит волоколамски Иларион – разговарао је о судбини сиријских хришћана са представницима делегације Националне коалиције сиријских револуционарних и опозиционих снага која је боравила у Москви.

До састанка је дошло на предлог Националне коалиције.

„Веома нас брине радикализам, који доводи до људских жртава, као и отмица хришћана, рушења хришћанских храмова. Видимо да се у Сирији спроводи масовни прогон хришћана; многи од њих били су принуђени да напусте земљу, многи су постали избеглице унутар земље. То је велика хуманитарна катастрофа” — рекао је митрополит.

Он је истакао да се још увек ништа не зна о судбини два хришћанска јерарха који су отети у априлу прошле године у Сирији — митрополиту алепском Павлу и митрополиту Григорију Јовану Ибрахиму. Руски митрополит је додао да још увек нису ослобођене игуманија и монахиње манастира свете Текле у Малули, које су отете у децембру прошле године.

Састанку су присуствовали члан политичког бироа Националне коалиције Мишел Кило, члан Курдског националног савета Салех Дервиш, бивши председник Сиријског националног савета Бурхан Галун, заменик председника Националне коалиције сиријских револуционарних и опозиционих снага Мохамад Фарук Тајфур, генерални секретар Националне коалиције сиријских револуционарних и опозиционих снага Бадр Џамус.

Разговори у Москви

Разговори у Москви

Делегација Националне коалиције у Москви се срела са министром иностраних послова РФ Сергејем Лавровом. Тема састанка били су преговори у Женеви између побуњеника и сиријске власти.

Друга рунда преговора између сиријске власти и опозиције почеће у Женеви 10. фебруара уз посредовање специјалног изасланика УН и Арапске лиге Лахдара Брахимија.

Шеф Националне коалиције потврдио да ће та организација учествовати у другој рунди. Прва рунда је завршена 31. јануара.

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *