Вијести, Свијет

САД предњаче по корупцији која „тресе“ развијене земље

Највеће корупционашке афере догадају се у водећим економијама света, а по тој штетној друштвеној појави САД су без премца у свету, објавио је портал Финмаркет, позивајући се на истраживање америчких експерата и стручњака Транспаренси интернешнел.

njujork

Према истраживању америчких социолога и економиста, само у индустрији лобирања у америчкој престоници Вашингтону ангажована је огромна армија од сто хиљада људи, а подстицање моћних људи да раде и нечијем интересу, које је уствари једна врста корупције, званично се представља као „друштвени рад“.

Америчка таблоидна гласила, али и неки озбиљни медији, потрудили су се да добро „осветле“ једну од свежијих корупционаших афера у којој је главни јунак био стручни консултант града Њујорка Марк Мејзер. Он је за суму од 63 милиона долара требало да направи, са својом екипом сарадника, програм „Сити тајмс“ за бржу и ефикаснију исплату зарада запосленим у локалним градским службама највећег града у САД.

Мејзер је у тај посао одмах укључио и свог деду, чија фирма је правила компјутерски програм за овај пројекат који је на крају коштао више од 600 милиона долара, или десетак пута више него што је планирано. Мејзер је у том „бизнису“ зарадио 30 милиона долара па је након тога цела афера избила у јавност.

Као типичан пример нетранспарнентног располагања новцем пореских обвезника наводи се и афера настала поводом израде компјутерског програма за рад портала „Хеалтцаре гов“. Тај посао, вредан 678 милиона долара, у 2010. добила је, ван конкурсне

процедуре, добра пријатељица Мишел Обаме, супруге актуелног америчког председника.

Како је известила америчка штампа, израда сајта за тај програм трајала је „око три године“, али упркос тако дугој оперативној разради првог дана рада се показало да систем не функционише и да су потребне због тога и додатне интервениције.

Наведене, и низ других корупционашких афера у САД, навеле су чак и познатог хонгконшког јунака акционих филомова Џеки Чена да у једном програму кинеске телевизије без устезања изјави на питање да ли постоји корупција у САД, да одговори како је, према његовом мишљењу, „Америка најкорумпиранија земља у свету“.

Бројни корупционашки скандали у тако мултикултуралној земљи као што САД показују да корупција није никаква специфичност било које културе или нације, тврде стручњаци Светске банке, уз напомену да је и у тако уређеној држави као што је сада Израел ниво нелегалне и корупцијом прожете привредне делатности оцењен на високих 23 одсто.

Велики корупционашки скандал потресао је крајем прошле и почетком ове године и Турску, па је половина министара у влади премијера ове земље већ поднели оставке, а фотеља се тресе и дугогодишњем премијеру Реџепу Таипу Ердогану.

Корупција данас представља и рак-рану руске привреде, а позната канадска новинарка Наоми Клеин објашњава, у својој већ чувеној књизи „Доктрина шока“, за коју је амерчки лист „Сан Франциско кроникл“ написао да је једно од најзначајних издања

протекле деценије,суштину руске пљачкашке приватизације, деведесетих година прошлог века.

Клеин пише да је тада у процесу сарадње између корумпираних руских политичара и новопечених бизнисмена „пао“ договор да се огромне суме државног новца пребаце на рачуне приватних банака које су у то време убрзано оснивали нови богаташи – олигарси.

Држава је након те финансијске операције организовала аукциону продају најбогатијих сировинских ресура (налазишта нафте, гаса, најважнијих метала и других виталних производа) које су олигарси лако преузимали на основу новца раније добијеног од њихових пријатеља у влади и ресорним министарствима. То значи да су грађани Русије сами морали да плате распродају најцењеније имовине у својој земљи, што је и била суштина те грандиозне пљачке државне имовине, констатовала је у својој књизи Клеин.

Она је у истој књизи указала и на огромну корупцију која погађа Кину где су, према подацима из 2006. године, 90 одсто милијардера, рачунато у домаћој валути јуану, деца функционера разног калибра и моћи кинеске комунистичке партије.

Подаци централне дисциплинске комисије Кине показују да је за проследњих 30 година из те земље побегло више од четири хиљаде функционера Комунистичке партије и да су собом понели и око 7,1 милијарду долара, од којих је већи део стечен коруптивним радњама.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *