Живот и Здравље

Шта све уништава зубе

zdravi-zubi

Многима се дешава да им зуби пропадају иако их перу након сваког јела и избегавају слаткише.

Проблем са зубима не стварају само намирнице, па није довољно само избегавати слаткише да бисте очували здравље зуба.

Погледајте шта све може да утиче на уништавање зуба:

Воћни чај

Уколико сте омиљени напитак – кафу – заменили воћним чајем како бисте спречили појаву тамних мрља на белим зубима, следи разочарање.

Истраживање спроведено на Универзитету у Бристолу показало је како већина воћних чајева може изазвати мрље на зубима, а највише чајеви који садрже лимун.

Најбољи избор су црни и зелени чај јер њихови састојци „нападају“ бактерије које стварају плак и на тај начин штите глеђ.

Капи за очи

Често коришћење капи за очи које делују противупално може као нуспојаву имати сушење уста што значи да организам производи мање пљувачке. Пљувачка делује као баријера која штити зубе од бактерија, а у овом случају зуби су у опасности.

Исто се догађа и уколико често узимате таблете против болова, а то је могуће спречити уз помоћ посебних гелова и жвакаћих гума које се могу набавити у апотекама.

Трудноћа

Свака друга трудница има проблема са упаљеним зубним месом које крвари приликом прања зуба.

Повишен ниво естрогена и прогестерона која циркулише телом појачава проток крви у свим деловима организма па и у деснима које натичу те крваре приликом прања четкицом.

Током трудноће перите зубе најмање два пута дневно и не четкајте их дуже од два минута.

Пливање у базену

Вода богата хлором уништава глеђ. Док боравите у базену или пливате узимате воду у уста, а резултат тога су зуби који губе снежно белу боју.

Уколико одлазите на базен повремено, то вас не треба забрињавати, али би стални пливачи требало да се припазе.

Избељивање

Средства за избељивање зуба која се могу користити код куће су штетна за десни. Садрже хидроген који приликом нестручног руковања може доћи у дотицај с деснима и оштетити их.

Нека од средстава која су доступна у продавницама и апотекама имају превисоки проценат хидрогена и других киселина, па је уколико желите избелити зубе то најбоље учинити код зубара.

Зуби као отварач

Отварање пакетића грицкалица или боца од разних пића је многима уобичајено, но исто тако и јако штетно. Врхови зуба су најтањи и најосетљивији па се врло лако може догодити да пукну.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *