Живот и Здравље

Претјерано узимање „фаст фуда“ – убија

136378

ЊУЈОРК – Гојазност је постала проблем милиона људи широм свијета, што наноси велику штету свјетској економији, а тзв. „фаст фуд“ убија све више људи који га претјерано конзумирају.

Због епидемије гојазности опада продуктивност рада, а трошкови здравственог осигурања повећавају се на 3,5 трилиона долара годишње, што чини пет одсто глобалног БДП-а, наводи се у извјештају УН.
Стручњаци вјерују да су разлог оваквог стања – слободно тржиште и велике свјетске корпорације, које се налазе изван државне контроле.

На примјер, компаније „Кока-Кола“ и „Пепси-Кола“ контролишу 40 одсто глобалног тржишта безалкохолног пића, чији обим износи 532 милијарде долара.

У Кини је недавно избила афера након отрића да на фармама живине користе дрогу за товљење пилића?!

Пилиће затим испоручују у ресторане брзе хране, мада је употреба таквих препарата за стимулацију раста – противзаконита.

Али, пошто не постоји никаква контрола, пилетину испоручују у велике ланце ресторана брзе хране као што су „КФЦ“ и „МекДоналд“.

Дуготрајно конзумирање „фаст фуд“ хране штетно је по јетру у истој мјери као и хепатитис. Љекари најопаснијим јелом сматрају – помфрит.

Медицинари су открили да за само један мјесец „фаст фуд“ храна „убија“ јетру у истој мјери као и жутица.

Проблем је у томе што се кромпир, пилетина и лук спремају на масноћи и не само да се додаје со, већ и шећер, што производима обезбјеђује ону специјалну златну корицу.

Све то даје огромну количину такозваних засићених масноћа и доводи до развоја дистрофије јетре.

Звање главног „убице“ освојила је шаурма. Она, у просјеку, садржи 120 грама масноћа, а дневна норма за њено уношење не треба да буде већа од 70-80 грама.

Појести шаурму је исто што и попити чашу растопљене кулинарске масти – упозоравају стручњаци.

Љекари објашњавају да се „фаст фуд“ не може се назвати природном храном, јер садржи све могуће врсте адитива.

Ту је значајан фактор натријум-глуконат који, с једне стране, причињава извјесно задовољство приликом узимања хране, зато што сваку, чак и најнеукуснију храну чини врло привлачном.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *