Живот и Здравље

Храна за беле зубе

255x160_44286-beli_zubi,_osmeh

Баш као што постоје намирнице које нарушавају белину и здравље наших зуба, постоје и намирнице које побољшавају њихово здравље и лепоту.

Сви знамо да треба да избегавамо црно вино, тамне бобице и кафу ако желимо да задржимо лепе, беле и здраве зубе. Али има и намирница које су добре за здравље наших зуба.

Јагоде

Иако су црвене, ипак избељују зубе и то уз помоћ супстанце, тачније киселине која скида нечистоће са површине зуба.

Семенке и орашасти плодови

Када жвачете ову абразивну храну, заправо помажете скидању наслага с површине зуба. Наравно, овакви се плодови завлаче међу зубе па је после њих неопходно темељно прање.

Лук

Можда није најмириснији плод на свету, али је добар за зубе. Нема изражену боју и неће оставит мрље на зубима. Осим тога, након лука сви радо перу зубе јер не желе тај мирис у устима.

Јабуке

Јабуке су тврде и чврсте и захтевају снагу кад се гризу, а управо је у томе њихова снага – оснажују наше зубе и десни. Поред тога, неки састојци јабуке благотворно делују на пљувачку и зубе.

Целер и шаргарепа

Ово коренасто поврће стимулише производњу пљувачке која помаже у уклањају остатака хране, а поред тога и јача наше десни.

Броколи

За разлику од неког другог поврћа, броколи не запиње за зубе што је, наравно, јако добро јер неће утицати на здравље површине зуби.

Сир

Ова укусна намирница садржи калцијум за који је познао да јача зубе и десни. Поред тога, сиреви углавном немају боју па неће оставити обојене трагове на зубима.

Наранџе

Због киселине коју садрже, намирнице могу придонети белини зуба, али не претерујте јер иста та киселина може оштетити зубе.

Вода

Вода хидратизује уста и чува лепоту и здравље зуба. Вода је најздравија намирница и зато је треба узети у обзир и када је здравље зуби у питању.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *