Живот и Здравље

Хит је куповина преко интернета

ekon-internet-kupovina_620x0

Овогодишња светска куповина преко Интернета, како се очекује, биће вредна 188 милијарди евра. У овом растућем тржишту учествује и Србија. За првих шест месеци ове године на домаћим сајтовима куповали смо за 499,5 милиона динара, а на страним за 109 милиона евра.

Ово су једнини, званично доступни подаци о промету „преко мреже“, а реч је о куповини робе и услуга које су плаћане картицама. Подаци обједињени у Народној банци Србије показују да, када купујемо преко страних интернет-сајтова, у просеку трошимо 154 евра по трансакцији. Скромнији смо када пазаримо преко домаћих сајтова, па на те куповине, у просеку, утрошимо 5.566 динара.

„Статистички подаци који су Народној банци Србије доставиле банке, приказују да и наши грађани користе платне картице за ову врсту савремене трговине „, речено је „Новостима“ у НБС.

„У првих шест месеци 2013. године обављено је 89.700 трансакција плаћања преко Интернета у Србији и 707.000 трансакција преко страних интернет-сајтова.“

Када просечан износ једне трансакције упоредимо са протеклом годином, произилази да смо лане мање трошили на домаћим сајтовима, али више на страним. Просечна трансакција плаћања преко Интернета у Србији лане је износила 5.298 динара, док је просек преко страних сајтова 169 евра по трансакцији. За првих шест месеци ове године премашена је половина промета остварена приликом плаћања картицама на Интернету током целе 2012. године. Ово се нарочито односи на потрошњу на страним сајтовима, која за шест месеци ове године износи чак 64 одсто целог лањског промета.

Да се повећава интересовање за куповину на Интернету потврђују и у Банци Интеза.

„Наша банка бележи континуирани раст коришћења платних картица за куповину робе и услуга на Интернету. У првих шест месеци 2013. године остварен је промет у износу од 14,4 милиона евра“, подсећају у овој банци.

„У поређењу са првом половином претходне године, број трансакција је током 2013. повећан за 46 одсто. Клијенти су за куповину најчешће користили „виза интернет“ картицу Банке Интеза, која је специјализована за ову намену, док је просечна вредност извршене трансакције износила 42,20 евра.“

У овој банци истичу да њихови клијенти, због богате понуде онлајн продавница најразличитије робе и услуга, чешће купују на иностраним веб-страницама, приметан је пораст извршеног промета на домаћим сајтовима у висини од око четири одсто у првих шест месеци ове године, у односу на исти период претходне године.

Највише за авионске карте

Преко интернет-сајтова највише новца троши се на куповину авионских карата. Лањски подаци показују да се укупно 16 одсто промета оствареног на Интернету, односи на авио-компаније. Следе разни аукцијски и продајни сајтови, са учешћем изнад седам одсто…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *