Живот и Здравље

Бубрези не воле газирано и слатко

Gazirana pica, foto 2

Повећана количина соли у крви, која може бити резултат учесталог уноса преслатких газираних пића, наноси велику штету бубрезима упозоравају стручњаци. Кривац је шећер из таквих напитака који повећава осетљивост бубрега на протеин који регулише ниво соли.

Газирана пића подижу ниво соли у крви и угрожавају здравље бубрега, потврдили су резултати студије јапанске Школе медицине при Универзитету у Осаки, спроведене на 8.000 људи.

Такви напици подстичу бубреге да избацују превише протеина неопходних за организам из тела, пишеДејли мејл.

Научници су испитанике поделили у три групе – прва није пила газирана пића, друга је пила једно пиће, а трећа група два газирана сока дневно.

Након само три дана, 10,7 одсто испитаника из треће групе оболело је од протеинурије, претераног излучивања протеина у урин. Слично је било и у другој групи, потврдили су резултати до којих су стручњаци дошли.

Ранија истраживања открила су да шећер из газираних пића повећава осетљивост бубрега на ангиотенсин II, протеин који регулише ниво соли.

То поспешује враћање соли у бубреге чиме се повећава ризик од дијабетеса, гојазности, болести бубрега и високог крвног притиска.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *