Живот и Здравље

Белим луком против рака плућа

beli-luk-1378108958-360253

Резултати истраживања показали су да су испитаници који су уносили бели лук два или више пута недељно имали смањен ризик од карцинома плућа за чак 44 одсто, док је ризик код пушача био умањен за 30 одсто.

Намирница коју многи знају и препознају по непријатном мирису показала се као важан борац против карцинома плућа. Наиме, студија која је објављена у часопису Cancer Prevention Research потврдила је позитиван утицај белог лука у превенцији и смањењу ризика од те опаке болести, иначе једног од најчешћих узрока смртности мушкараца и жена у свету.

Истраживање спроведено на 5.976 испитаника у Кини, у периоду од 2003. до 2010. године, заснивало се на подацима сакупљеним кроз интервјуе с испитаницима који су одговарали на питања о исхрани, својим прехрамбеним навикама и начину живота, укључујући и учесталост уноса белог лука. Током испитивања обраћала се пажња на то да ли су учесници у студији пушачи или не, из разлога што је конзумација цигарета један од доказаних могућих узрочника рака на плућима.

Резултати истраживања показали су да су испитаници који су уносили бели лук два или више пута недељно имали смањен ризик од карцинома плућа за чак 44 одсто, док је ризик код пушача био умањен за 30 одсто. Аутори студије зато су закључили да редован унос те намирнице, у зависности од количине, може да има превентивни утицај на карцинома плућа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *