Занимљивости

Швеђани праве највиши дрвени солитер на свијету

031073
Архитекте из Стокхолма се надају да ће успјети у пројекту прављења највишег дрвеног солитера на свијету, за који тврде да ће бити јефтинији, издржљивији и отпорнији од бетонских зграда.

Ово револуционарно дјело идеја је двије највеће архитектонске фирме у Шведској, Ц.Ф Мулер и Динел Јохансон. Зграда будућности требало би да има 34 спрата.

Фирме су објасниле да је дрво јефтинија алтернатива челику и бетону, зато што кошта мање да се пренесе и емитује мање угљеника од те двије сировине.

Још једна предност дрва је што може да се произведе тако да има повећану отпорност на ватру, с обзиром на то да дрво садржи око 15 посто воде у себи које ће испарити прије него што се дрво запали.

Архитекте кажу и како ће се зграда напајати соларном енергијом од плоча које ће бити постављене на крову зграде, али и да ће сваки апартман имати застакљене веранде, као и зеленило које ће окруживати зграду и њене зидове.

Ово није први пут да архитекте у Шведској желе да направе овакву зграду, наиме они су већ дизајнирали и изградили дрвену зграду на седам спратова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *