Вијести, Занимљивости

Супервулкан откуцава: Темпирана бомба која би могла да уништи Америку

Вулкан у националном парку Јелоустоун у Америци темпирана је бомба чија би активација имала фаталне последице не само по Сједињене Државе, већ и по цео свет.

Резервоар магме испод Јелоустонске калдере је дуг 88,5, а широк 29 километара, док му дубина износи између пет и 14 километара. То значи да се испод површине налази довољно вулканског материјала за ерупцију која ни по чему не би заостајала за три највеће еупције супервулкана у протеклих 2,1 милиона година.

Претходна ерупција вулкана у Јелоустоуну догодила се, према тврдњама геолога, пре 640.000 година и била је 2.000 пута већа од ерупције Свете Хелене пре 33 године, а према прогнозама неких стручњака, наредна би била слична тој првој, што значи да би у атмосферу избацила толико вулканског материјала да би се он раширио око целе планете.

– То би био догађај глобалних размера – каже Џејми Фарел са Универзитета Јуте, који је у понедељак издао саопштење на ову тему.

410886_jelouston_f

Језера са обалама жуте боје, по којим је парк добио име

Фарел, међутим, наглашава и да нема довољно података да се процени време наредне ерупције, али у Јелоустоуну има довољно инструмената који прате сеизмичку активност, тако да ће научници, каже он, највероватније благовремено знати ако се буде одвијао неки науобичајен процес и ако магма крене ка површини.

Професор геологије са Универзитета Бригам Јанг, Ерик Кристенсен, верује да су резултати студије Фарела и његовог колеге Боба Смита са Универзитета у Јути важни за разумевање еволуције великих вулкана попут оног у Јелоустону, и да нам помажу да разумемо такве активне системе, али да “у овом тернутку не треба да бринемо због непосредне опасности од ерупције, већ да прикупљамо све информације које би нас припремиле за случај да она евентуално наступи”.

Извор: Блиц

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *