Занимљивости

Пронађена вакцина против алкохолизма!

vakcinu-protiv-meningitisa-b_trt-bosanski-14524-300x181

Уколико неко ко је добио вакцину само окуси алкохол, истог тренутка осетиће озбиљну вртоглавицу, убрзан рад срца, мучнину и главобољу, тачније медицински изазван мамурлук.

Мамурлук у најави.
Научници са универзитета у Чилеу направили су вакцину против алкохолизма како би смањили проблем те болести зависности у земљи. Тестирања на људима требало би да почну у фебруару, након чега ће уследити седам месеци истраживања у Индији, пре него што буде пуштена у продају.

Истраживачи су годину дана радили на вакцини против алкохолизма. Направили су вакцину која шаље биохемијске поруке јетри да не активира гене који су задужени за разградњу алкохола. Уколико неко ко је добио вакцину само окуси алкохол, истог тренутка осетиће озбиљну вртоглавицу, убрзан рад срца, мучнину и главобољу, тачније медицински изазван мамурлук. Дејство вакцине траје између шест месеци и годину дана и у том периоду не може да се поништи.

Чилеански научници објашњавају да нису пронашли лек којим се лечи алкохолизам, али да би њихова вакцина могла да буде први корак у томе. Према њиховим речима, инспирацију за вакцину добили су са Далеког истока.

Наиме, између 15 и 20 процената Јапанаца, Кинеза и Корејаца има мутацију гена који успоравају разградњу алкохола у крви.

(Курир)

Коментариши чланак

Коментара