Вијести, Занимљивости

Није Албанац, него Шиптар – није геј него педер

Запослени у ЈП „Информатика“ добили су летак о правилној употреби језика у свакодневној комуникацији.

Како за 021 каже извор из овог предузећа, запослени су обавештени мејлом да летак могу видети на сајту фирме који се користи у интерне сврхе, односно само за комуникацију запослених.

Летак под називом „Језик чува границе“ сугерише како се стране речи које су се већ одомаћиле у српском језику овде изговарају. Тако није геј већ је педер, није сајт већ је страна, није пасворд већ је лозинка, није дилер него препродавац, лидер је вођа, није хамбургер већ је пљескавица, уместо бренд може се рећи робна марка, уместо фенси помодарски, итд. Такође, и за сам летак је сугерисано да се не ради о флајеру већ летку.

Подсетимо, Информатика је у октобру прошле године са Културним центром организовала конкурс поводом Европског дана језика на којем је за нову реч за појам „дигитализација“ победила реч „убројчавање“.

Није Албанац, него Шиптар - није геј него педер

Није Албанац, него Шиптар – није геј него педер

Информатиком као и Културним центром управља Трећа Србија, организација коју у Новом Саду подржава 1,3% грађана и која је настала од бивших чланова покрета Двери. Новом прерасподелом унутар владајуће коалиције остаће им да и даље руководе овом градском фирмом. Није познато да ли су овај електронски летак с упутством о правилној употреби језика добили запослени и у другим предузећима и установама у којима је, бар још недељу дана, главнокомандујућа ова интересна група.

Извор: ћириличне Вечерње новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *