Занимљивости

Најбогатији Европљанин „тежак“ 52 милијарде евра

027675

Најбогатији Европљанин, 86-годишњи Швеђанин Ингвар Кампрад, оснивач познате компаније ИКЕА, „тежак“ је 35 милијарди швајцарских франака (више од 52 милијарде евра) и живи у Швајцарској, поред Лозане.

На ранг листи швајцарског магазина Биланто, друго мјесто на листи најбогатијих Европљана у прошлој години, заузима 76-годишњи Шпанац Амансио Ортега Гаона, власник 59 одсто Индитекс-а који припада ланцу Зара, са процијењеним богаством од нешто више од тридесет двије милијарде евра.

Трећепласирана је њемачка породица Бреникмрејер у чијем власништву је ланац продавница одјеће Ц&М са укупним богаством од 27 милијарди евра.

У сто најбогатијих Европљана убројани су они чије богаство прелази најмање пет милијарди евра, међу којима се нашло 28 Нијемаца, 26 Руса, као и по девет Француза и Швајцараца.

Швајцарске породице Хофман и Оери, акционари фармацеутске куће Роћ су најбоље пласирани швајцарски представници. Затим слиједи Ернесто Бартарели, са укупним богатством од 10,9 милијарди евра, пренијели су швајцарски електонски медији.

Коментариши чланак

Коментара