Занимљивости

Како је „Сваровски“ постао милијардер?

027719

Прије двије деценије, бренд „Сваровски“ је био познат по колекционарским фигурама и хаљини са 10.000 кристала у којој је Мерлин Монро 1962. пјевала рођенданску пјесму предсједнику САД Џону Кенедију.

Данас, „Сваровски“ је водећи свјетски произвођач брушених кристала и има 2.200 продавница широм свијета, а њихови кристали красе и креације са потписом „Арманија“.

Зелени брежуљак у облику главе са очима од кристала и водопадом који излази из уста „чувар“ је капије Сваровски музеја у аустријском алпском градићу Ватенс.

Иза је смјештено 14 подземних комора за обраду кристала, међу којима је и највећи на свијету.

Музеј је, како примјећује агенција „Блумберг“, прави израз историјске борбе те компаније између жеље да ради у тајности и потребе за публицитетом.

Данијел Сваровски основао је фирму у алпском градићу од око 8.000 становника како би сакрио своје технике брушења од конкуренције.

Вијек касније, његов унук Гернот Сваровски постао је милијардер направивши сензационалан продор на пољу малопродаје и уласком у свијет високе моде.

„Успјели су да се пробију на тржиште луксузних производа, али и да истовремено остану на тржишту ствари које можете да приуштите себи“, каже за „Блоомберг“ Рајнхард Бергер, предсједник инвестиционе компаније из Лихтенштајна „Валуга“, која сваке године објављује извјештај о богатству у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској.

Он истиче да је баш тај „луксуз за масе“ кључ успјеха бренда „Сваровски“.

Коментариши чланак

Коментара