Регион

Водостај Саве повећан, у Билећи подземне воде

027637

Водостај ријеке Саве у благом је порасту, али ни на једном одбрамбеном подручју у Српској није достигао коту редовне одбране од поплава, речено је у „Водама Српске“.

Водостај Саве у односу на јуче већи је за 30 центиметара, а талас који се креће из Хрватске налази се између Градишке и Српца гдје су водостаји ријеке највећи.

Код Српца је јутрос водостај Саве 768 центиметара, кота одбране од поплава је на 860 центиметара, а ријека се излила у простор између корита и одбрамбеног насипа у Мачковцу.

Водостај Саве код Градишке јутрос је 635 центиметара, а кота одбране на овом подручју је 700 центиметара.

Од осталих ријека у Српској, само је Уна у протекла два дана имала раст водостаја. Водостај Уне код Новог Града јутрос је 335 центиметара и стагнира, а кота одбране од поплава је на 360 центиметара.

БИЛЕЋА: ПОВЕЋАН НИВО ПОДЗЕМНИХ ВОДА

Ниво подземних вода у поплављеним подручјима Требиња није се значајније промијенио у односу на претходне дане. И даље су у блокади локални путеви од Петровог Поља према Вељој Гори и Увјећој, и од Струјића према Орашју, у Поповом пољу. Ниво подземних вода повећан је и у Билећи.

Након вишедневних киша, на најнижој тачки у билећком насељу Плужине појавиле су се подземне воде. Тврде – то је први знак о плавним водама које могу да запријете кућама и имањима. Веће опасносни, за сада, нема.

Мјештани тврде да је од првог избијања воде, па до угрожавања кућа, у случају наставка падавина, потребно да протекне два дана. У Цивилној заштити стање прате из часа у час.

У ХЕ на Требишњици подсјећају да, према прогнози, слиједи период без падавина. Садашњи ниво подземних вода не може да угрози куће. На брани ХЕ Требиње 2, кроз Требиње, испушта се 205 метара кубних воде у секунду, чиме је смањена могућност плављења кућа уз обалу Требишњице у приградским насељима. Од протекле ноћи до данас, у ХЕ Чапљина био је заустављен проток воде из Поповог поља.

У одсјецима цивилне заштите Билеће и Требиња ниво подземних и других вода које би могле да угрозе насеља, редовно се прати.

Коментариши чланак

Коментара