Вијести, Занимљивости

Jапанцима забрањено да раде од јутра до мрака!

Jапанцима забрањено да раде од јутра до мрака!

Токио – Јапанци више неће радити до касно у ноћ, што је била вишедеценијска пракса, чиме ће бити избјегнути случајеви “карошија” – смрти на послу од исцрпљености! У јапанским министарствима биће забрањен рад иза 22.00 часа, а у компанијама иза осам навече.

Проблеми које доносе прековремени радни сати су многобројни, од недовољног броја новорођених до слабе продуктивности.

Због тога се Јапан окреће пракси остатка свијета и смањује радно вријеме на прихватљив ниво.

Јапанска жеља за послом доводила је до тога да ни покушаји буквалног истјериваља из радних просторија нису доносили резултат.

Пропадали су тако покушај да се радници истјерају из канцеларија гашењем свјетла.

Влада Јапана сада је предложила закон који ће раднике приморати на најмање пет дана плаћеног годишњег одмора!

Трговачка кућа “Иточу” нада се да ће привући младе академски образоване људе радним временом које је краће од уобичајеног.

Власник произвођача гардеробе “Уникло” планира да уведе четверодневно радну седмицу, што је незабиљежена појава у Јапану.

Дуги радни дати не воде нужно већој продуктивности – тврде стручњаци.

Ове најаве у складу су са кампањом јапанске владе која жели да реформише тржиште рада, као кључни покретач привредног раста.

Један од контроверзнијих елемената предложеног закона јесте идеја да запослени у одређеним секторима, укључујући банке и брокерске куће, буду плаћени по учинку, а не по броју одрађених сати.

Заговорници те идеје вјерују да би мјера повећала продуктивност, док критичари сматрају да ће то још више повећати прековремени рад, који сада више не би био плаћен.

Jапанцима забрањено да раде од јутра до мрака!

Jапанцима забрањено да раде од јутра до мрака!

У Јапану су чести случајеви познати као “кароши” – смрти на послу од превеликог умора. Јапански радници осјећају се кривим ако рано оду са посла.

Прошле године Јапанци су искористили само половину својих одмора, а једина земља у којој радници користе мање одмор од Јапанаца јесте – Јужна Кореја.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *