Вијести, Свијет

Москва продала ракетне системе С-400 Кини, спремна да испоручи С-300 Ирану

ДВА ПОТЕЗА КОЈИ СУ У СТАЊУ ДА ИЗМЕНЕ ВОЈНИ ОДНОС СНАГА У ВАЖНИМ ДЕЛОВИМА СВЕТА

  • Директор „Рособоронекспорта“, руске државне фирме за извоз наоружања и војне опреме, Анатолиј Исајкин: „Многе земље желе да купе С-400, али наша војна индустрија ће их испоручивати првенствено Министарству одбране РФ. Капацитети за производњу С-400 су проширени, али због потреба МО РФ није реално да их добије одмах више земаља. Кина је прва ласта. Мој став је: ако радимо у интересу Кине – радимо и у свом интересу“

       РУСКИ лидер Владимир Путин укинуо је забрану продаје зенитних ракетних система С-300 Ирану.

       Указом шефа руске државе анулирана је и забрана отпремања Техерану тих противваздушних система копном, авионима и бродовима под заставом Руске Федерације.

       Претходно је функционер Државне Думе Франц Клинцевич изјавио да С-300 могу бити испоручени Ирану – чим Савет безбедности УН сторнира ембарго на испоруке оружја тој земљи.

       Москва и Техеран су 2007 потписали уговор о продаји Ирану пет комплетних дивизиона -300 ПМУ-1 са 40 лансирних рампи. Вредност уговора је била 800 милиона долара. Убрзо је СБ УН  увео санкције Ирану па уговор није било могуће реализовати.

       Можда је за однос снага у свету једнако важно што је Кина од Русије купила зенитни ракетни систем С-400.

       Директор „Рособоронекспорта“, руске државне фирме за извоз наоружања и војне опреме, Анатолиј Исајкин изјавио је:

        „Појединости уговора не могу да открије, али је истина да је Кина први купац нашег најновијег ситема ПВО. И ова околност потврђује стратешки карактер наших међудржавних односа“.

Још је додао: „Многе земље желе да купе С-400, али наша војна индустрија ће их испоручивати првенствено Министарству одбране РФ. Капацитети за производњу С-400 су проширени, али због потреба МО РФ није реално да их добије одмах више земаља. Кина је прва ласта. Мој став је: ако радимо у интересу Кине – радимо и у свом интересу“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *