Вијести, Свијет

Ускршња пљачка: Пинк пантери однијели дијаманте вриједне 80 милиона еура?

Банда Пинк Пантер се „прославила“ пошто су у Лондону 1993. из јувелирнице украли дијаманте вредне 575 хиљада фунти и затим их сакрили у кутијици са кремом.

Британска полиција истражује могућност да су пљачку трезора у центру Лондона, током Ускршњег викенда, извели припадници међународне криминалне групе Пинк Пантер, поријеклом са Балкана, објавили су данас британски медији.

На снимцима надзорних камера, које је у суботу објавио лист Дејли мирор, види се неколико мушкараца обучених као радници, али лица сакривених од камера, како како улазе и излазе из зграде у јувелирској четврти Хатон Гарден, у којој су смјештени сефови гдје већина локалних јувелира држи накит.

Чланови банде, у флуоресцентним прслуцима и кацигама, мирно су носили вреће и гурали канте са смећем у високо обезбијеђену зграду у центру Лондона, а након двије ноћи посла су отишли са садржајем 72 сефа, чија се вриједност процјењује на 60 милиона фунти (82 милиона еура).

Лист Сандеј Експрес наводи да су, према изјавама свједока, само неколико сати пре пљачке у четврти Хатон Гарден виђени сумњиви мушкарци из источне Европе.

„Видио сам двојицу на моторима, док су остали били у комбију. Неколико минута су пажљиво посматрали зграду са сефовима. Мислим да су осматрали зграду планирајући пљачку и нешто ми је ту било сумњиво“, рекао је свједок, иначе јувелир.

Полицајци су дошли до великог броја снимака са безбједносних камера, који се тренутно анализују, саопштио је Скотланд јард.

Детектив Пол Џонсон, који предводи истрагу, изјавио је да су пљачкаши били веома смјели и у зграду су тог викенда ушли два пута. Пљачкаши су у та два наврата у згради са сефовима отворили 72 од укупно 999 сефова.

Полиција је признала да је аларм у згради активиран мало послије поноћи 3. априла, на почетку празничног виканда, али да нико није послат да провјери, па је крађа откривена тек у уторак.

Ускршња пљачка: Пинк пантери однијели дијаманте вриједне 80 милиона еура? / Илустрација - Фото: Shutterstock

Ускршња пљачка: Пинк пантери однијели дијаманте вриједне 80 милиона еура? / Илустрација – Фото: Shutterstock

Бивши шеф одјељења за крађе у Скотланд јарду Џон О`Конор рекао је да су лопови дјеловали као професионалци и добро припремљени, а да је полиција показала „крајњу некомпетентност“ не одговоривши на аларм.

Банда Пинк Пантер се „прославила“ пошто су у Лондону 1993. из јувелирнице украли дијаманте вредне 575 хиљада фунти и затим их сакрили у кутијици са кремом.

Извор: Вијести.ме

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *