Занимљивости

Ход по жици преко Великог кањонa Колорада

031055
Невјероватна сцена могла се затећи изнад Великог кањона Колорада. На 450 метара висине, по челичном каблу пет центиметара ширини Ник Валенда је 23 минута балансирао и успио да дође са једне на другу страну кањона.

Ник је прошле године постао први човјек који је ходајући на жици прешао Нијагарине водопаде.

Американац Ник Валенда успио је да уђе у историју као човјек који је први ходајући по жици прешао дио Великог кањона Колорада.

Ход по челичном каблу трајао је 23 минута, на високој температури, без сигурносне опреме и на 450 метара висине изнад ријеке Мали Колорадо у америчкој држави Аризона.

„Не можете да схватите до које мјере ме боле руке“, рекао је послије подвига 34-годишњи Валенда, који је равнотежу одржавао уз помоћ дуге мотке.

Валенда, потомак породице „Летеће Валенде“, прошле године је постао први човјек на свијету који је ходајући на жици прешао Нијагарине водопаде.

Породица Валенда поријеклом је из некадашње Аустро-Угарске. Њени потомци су путовали свијетом као акробате, жонглери, умјетници на трапезу и дресери животиња.

„Летеће Валенде“ су за седам генерација током својих перформанса имале само два смртна случаја.

Ников прадједа, Карл Валенда, погинуо је 1978. године у Порторику када је пао приликом ходања по жици преко једне клисуре.

У једном тренутку док је прелазио Велики Кањон ријеке Колорадо, Ник је чучнуо на једну ногу и сјетио се свог прадједе.

„Чучнуо сам и помислио на свог прадједу и да је све што чиним у његову част. То ми је помогло да заборавим на све, фокусирам се и повратим концентрацију“, објаснио је Ник.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *