Вијести, Занимљивости

Блумберг: Путинов адут зове се „Мистер Јуан“

Русија развија снажан апетит за кинеском валутом, а руски председник Владимир Путин има тајног агента у кампањи сузбијања утицаја санкција западних земаља који се зове „Мистер Јуан“, каже се у извештају агенције „Блумберг“, који преноси лист „Чајна дејли“.

„Блумберг“ наводи да је Русија прва, пре четири године, започела прихватање кинеске валуте у спољнотрговинској размени. Сада су руске компаније све више окренуте истоку, тражећи услове за раст, а кинеска валута, како се каже, добија у томе почасну улогу.

Блумберг: Путинов адут зове се „Мистер Јуан“

Блумберг: Путинов адут зове се „Мистер Јуан“

Према извештају „Блумберга“, трговина у јуанима и рубљама на Московској берзи удесетостручена је ове године. У августу она је достигла вредност од 749 милиона долара.

Извор: Бранко Жујовић / Кинески међународни радио

Вијестио: Децембра 2012. Јуан је био најављен и на курсној листи НБС. За сада га још нема?

После рубље и јуан на курсној листи НБС?

Београд – Генерални секретар Удружења банака Србије (УБС) Верољуб Дугалић рекао је Танјугу да је пре подношења иницијативе код НБС, „пожељно, али није неопходно“ да се добије сагласност и УБС као банкарске асоцијације.

Представник ПКС Миланка Стојаковић најавила је данас да ће Комора званично предложити да се трговинске трансакције и инвестиције између Кине и Србије обрачунавају у јуанима и динарима, а кинеска валута би ускоро могла да се нађе међу валутама на званичној курсној листи НБС.

Стојаковић, која је у ПКС задужена за праћење привредне сарадње са Кином, такву могућност је најавила у изјави за Кинески међународни радио.

Одлуком Извршног одбора НБС, почетком октобра ове године, руска рубља уврштена је на званичну курсну листу валута у Србији, којима се обављају трансакције.

Кинеска валута тренутно вреди око 8,21 за један евро.

Извор: ВасељенскаТВ

http://www.vaseljenska.com/ekonomija/posle-rublje-i-juan-na-kursnoj-listi-nbs/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *