Вијести, Регион

Београд: Одржан Прајд – латиницом обележен!

Чарки и мањих сукоба с полицијом било је само на рубним дијеловима центра Београда, који су обезбјеђивали припадници полиције.
Шетња је трајала око пола сата, учесници су све вријеме звиждали, носили заставе дугиних боја, транспаренте на којима је између осталог писало „Правда за све жртве насиља у Србији“, а чула се и труба.

Подршку учесницима параде пружили су званичници Владе Србије и представници страних амбасада, међу којима су министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић, државне управе и локалне управе Кори Удовички, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, повјереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници Демократске странке, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић… као и представници јавног и културног живота попут Биљане Србљановић и Срђана Драгојевића.

У тренутку када је поворка пролазила поред Вазнесењске цркве огласила су се и црквена звона, у вријеме које није уобичајено да се огласе, а Српска православна црква била је међу онима који су се противили Прајду.
Центар Београда је од раних јутарњих сати био затворен за саобраћај.

Прије почетка шетње учесника Прајда и током шетње догодило се неколико мањих инцидената или је полиција у више наврата легитимисала грађане.
Инцидент који је привукао највећу пажњу јавности догодио се на Славији где су припадници жандармерије претукли Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића, и тројицу припадника обезбјеђења, што је потврђено Танјугу у два независна извора.
Према незваничним изворима, Андреј је, заједно са обезбјеђењем, на Славији покушао да прође кроз полицијски кордон, а жандарми су насрнули на њега и претукли и њега и тјелохранитеље.

На раскрсници Београдске улице и Његошеве око педесетак младића који су носили четничка обиљежја покушало је из Београдске да прође до Славије, при чему су се каменицама обушили на полицију која их је зауставила.
Београдска полиција привела је двојицу мушкараца у улици Светозара Марковића, послије десетоминутних преговора, пошто је један од њих полицији претио аутоматском пушком.
Петорица младића приведена су око 11 сати на Славији.

Покрет „1389“ у међувремену је позвао све који се противе одржавању Параде поноса да не прибјегавају насиљу, већ да на достојанствен и миран начин покажу да су против те манифестације.
Премијер Александар Вучић изјавио је раније данас у Текији да у нашој земљи постоје права и слободе које су загарантоване Уставом и та права морају да се поштују, додајући да није фациниран нити парадом поноса, нити скупом који је организован против те параде.

Београд: Одржан Прајд - латиницом обележен!

Београд: Одржан Прајд – латиницом обележен!

„Не могу то више да коментаришем“, рекао је Вучић.
Како је додао стварно га не интересује садржај те шетње, да држава мора поштовати устав, те да припадници ЛГБТ имају право да шетају, а противници – „не смију да их угрожавају“.

Извор: РТРС

Вијестио: Нама је лакнуло. Срби пишу српски језик само ћирилицом! Овде није било Срба!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *