Вијести, Занимљивости

Американци планирали да на Месецу направе војну и шпијунску базу

ПРОЈЕКАТ БИО НАЗВАН „ХОРИЗОНТ” И ТРЕБАЛО ЈЕ ДА ОБЕЗБЕДИ ШПИЈУНИРАЊЕ ЗЕМЉЕ СА ЊЕНОГ САТЕЛИТА

  • Базу је требало да чува 12 посебно утренираних војника, а било је замишљено да 150 ракета класе Saturn A до Месеца довезе са Земље 200 тона „грађевинског материјала” за лунарну станицу коју је требало да гради истовремено 16 астронаута

        

АМЕРИКАНЦИ су планирали 1959. године да на Месецу створе војну шпијунску базу из које би могли да непријатеље гађају ракетама са нуклеарним главама – објавио је британски лист Daily Mirror, позивајући се на документе са којих је недавно скинута ознака ”строго пов.”

         Овај документ на више страница учињен је јавним и објављен у част 45-годишњице искрцавања Американаца на Месец.

         Пројекат војне базе на Месецу добио је назив ”Хоризонт” и основна амбиција му је била – шпијунирање Земље са Месеца. Сам пројекат је био дошао до фазе када је требало изабрати потенцијално место за лунарну лансирну рампу.

         Британски лист је истовремено објавио да су САД своју амбицију из 1959. донекле успеле да остваре јер сада око Земље лете десетине и десетине њихових шпијунских сателита.

         Образложење за овакве намере и амбиције било је следеће:

         „База на Месецу неопходна је за развој и заштиту потенцијалних интереса САД на Земљином природном сателиту, као и за развој техника праћења Земље и Космоса са Месеца. База ће служити за истраживање Месеца и Космоса и за војне операције на Месецу, ако буду потребне, а и за научна истраживања”.

         Вредност пројекта тада је процењивана на пет милијарди долара.

Американци планирали да на Месецу направе војну и шпијунску базу

Американци планирали да на Месецу направе војну и шпијунску базу

Базу је требало да чува 12 посебно утренираних војника, а било је замишљено да 150 ракета класе Saturn A до Месеца довезе са Земље 200 тона „грађевинског материјала” за лунарну станицу коју је требало да гради истовремено 16 астронаута.

У бази је требало да буду инсталирана и два атомска реактора.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *