Вијести, Занимљивости

Амерички „невидљиви“ није оправдао очекивања

F-35 најскупљи и најнапреднији амерички војни авион. На његовом раду у оквиру програма, који је продужен седам година и који је пробио буџет, Пентагон је потрошио десетине милијарди долара. Експерти указују на многобројне пропусте у раду ловачког авиона. Без обзира на то, ловац се и даље страним купцима представља као технолошко чудо, преноси RT.

„Неприметан ловац Ф-35, најбољи је војни авион и најскупљи програм Пентагона у домену ненуклеарног оружја. То је револуционарни производ.

Ловац Ф-35 разрадила је компанија Локид Мартин. Он представља спој најновијих технологија, напредне ваздухопловне опреме и маневарских способности. Пентагон планира да купи 250000 Ф-35, али кашњење испорука и раст цене збунили су америчке законодавце, јер вредност уговора износи више од 385 милијарди долара. И овде се у игру укључују амерички савезници.

Комапнија Локид Мартин почела је сарадњу са страним партнерима. Разматра се потписивање најмање осам међународних уговора, међутим, ни у једном од њих коначна цена још увек није одређена. Најновије процене, направљене у Канади, само су показале, да ће цена бити виша од очекиване најмање десет милијарди долара.

„Никада и нигде још није рађено на толико скупом пројекту. А у процесу рада цена пројекта може само да расте. Други проблем је следећи: што произвођачи више троше на пројекат, Сједињене Државе, а сада и многе друге земље, које су уложиле новац, имају све већу потребу да се он заврши. Сви они осећају да немају избора, каже новинар Рас Бејкер.

Пентагон - „невидљиви“ није оправдао очекивања / © Фото: ru.wikipedia.org

Пентагон – „невидљиви“ није оправдао очекивања / © Фото: ru.wikipedia.org

Верује се да Пентагону и Локид Мартину хитно потребан пораст потражње страних инвеститора. Зашто? Зато, јер што се више буде производио Ф-35 биће јефтинија његова изградња и одржавање сваког појединачног ловца.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *