Вијести, Живот и Здравље

Воће и поврће за витку линију

Воће и поврће за витку линију

Љето је већ стигло, купаћи костими спремни, али брине вас једна ствар, изглед вам није нарочито репрезентативан. Рјешење овог проблема већина људи покушава да нађе промјеном исхране, односно уз помоћ чудотворних дијета које обећавају „најбоље резултате“.

Сваке године појави се нова дијета која постане масовно популарна. Неки од популарних савјета за исхрану у посљедње вријеме су: избацивање глутена, млијечних производа, шећера и масти из исхране, те да једете као пећински човјек, да постанете веганац и слично. Међутим, већина је у дилеми како изабрати праву храну и постићи завидан резултат.

Најчешће дијете

Која је најбоља дијета, питање је којим се баве и стручњаци широм свијета, а међу њима и они из Америке. Да би одговорили на њега детаљно су проучили 32 дијете, а главни критеријуми били су им да је дијету једноставно слиједити, да је нутритивна, односно да ће особи обезбиједити  потребне нутријенте и неће нарушити здравље те да ће учинити оно што јој је сврха – помоћи вам да изгубите нежељене килограме.

На челу листе је дијета Dash коју је осмислила нутрициониста Марла Хелер, а откако се појавила увијек је на врху листе „најздравијих дијета“.

Dietary Approsaches to Stop Hypertension је дијета коју подржавају америчке докторске организације, а намијењена је, прије свега, за снижавање високог крвног притиска и промјену прехрамбених навика. Помаже и у спречавању развоја дијабетеса. Дијета се спроводи у двије фазе, при чему прва траје двије седмице, а  заснива се на медитеранској прехрани с много воћа и поврћа, житарица и млијечних производа с ниским процентом масноће.

Therapeutic Lifestyle Change или скраћено TLC дијета смишљена је за особе које имају висок холестерол и код којих постоји ризик од срчаних болести. Овом дијетом у шест седмица требало би да снизите лош холестерол за осам до десет одсто, а заснива се на намирницама ниске калоријске вриједности, богатим влакнима. Ако се одлучите за ову дијету, на вашем столу би требало да буде што више воћа, поврћа, житарица, немасних млијечних производа, те рибе.

Дијета клинике „Маyо“ на дно прехрамбене пирамиде ставља воће, поврће и цјеловите житарице. Тога треба да једете више и чешће, а код ове дијете кључан је добар доручак и најмање 30 минута физичке активности сваки дан.

Медитеранска дијета укључује рибу, воће, поврће, маслиново уље. Ову дијету у нашим крајевима је прилично лако слиједити, а побољшаће здравље мозга и срца, дјелотворно служи као превенција развијања рака и ставља дијабетес под контролу.

Мршање и спорт

За успјех дијете није довољна само промјена режима исхране, потребна је и већа физичка активност, тако да већина људи који желе да скину сувишне килограме почиње да се бави неким спортом или посјећују теретане које нуде различите фитнес програме. Стручњаци за спорт кажу да је дневно довољно десет минута физичке активности како би ваше тијело било активно. За бављење било којим спортом никада није касно, само је за то потребна добра воља и упорност.

Најчешћи спортови којим се баве људи који желе да смршају је трчање, вожња бициклом и пливање. За почетнике је најбитније да крену лаганим темпом па с временом повећавају своју активност.

Уколико желите да смршате трчањем, најбоље је да почнете брзим ходањем, након тога примијените наизмјенично брз ход и трчање па онда пређите на трчање у краћим временским интервалима који ће се с временом повећавати. За скидање килограма препоручљиво је трчање на дуже стазе.

Трикови за мршање

Сви знамо да, ако желимо да смршамо, треба да једемо мање и вјежбамо више. Међутим, многа истраживања су показала да постоји још трикова који вам могу помоћи да изгубите килограме. Да бисте изгубили килограме потребно је да ваш организам буде физички активан, али и да имате убрзан метаболизам.

Један од савјета за убрзавање метаболизма је да сваког јутра у чашу јогурта додате мало цимета, промијешате и попијете. Укус је моћан, а помоћи ће вам да сагорите килограм масти током мјесеца.

Немојте ручати за радним столом. Истраживања су показала да особе које једу за радним столом отприлике унесу 250 калорија више по оброку. Смијте се. Са 10 до 15 минута смијеха сагоријевате до 300 калорија.

Чаша природног сока од мркве помоћи ће вам да кроз 12 седмица изгубите више од два килограма. Узимајући калцијумов додатак изгубићете 2,6 одсто више килограма од особа које не пију калцијум.

За вријеме вјежби слушајте ритмичну музику. Она ће вас додатно мотивисати. Црвено месо богато је протеинима и помаже да очувате здраву мишићну масу, а мишићи троше више калорија од масноће. 

Замке које треба избјегавати

Стрес на послу је највећи узрок преједања. Контролишите стрес дисањем, а не преједањем. Вјежбање ујутро помаже при бржем сагоријевању масноћа, јер је ваше тијело присиљено да посегне за накупљеним резервама.

Грицкалице замијените свјежим воћем. Заслађене сокове замијените незаслађеном лимунадом. Искључите ТВ док једете. Кажу да гледање ТВ-а за вријеме оброка повећава унос хране и вашу тежину за отприлике 3,5 килограма годишње.

Једите из мањих тањира. Увијек једите користећи прибор за јело правилно, као да сте у ресторану. Нарежите храну прије послуживања. Особе доживљавају нарезане оброке за око 30 одсто већима од оних у комаду једнаке тежине. Кувано јаје идеалан је доручак јер је богато вриједним супстанцама, а мало калорично.

Помоћи ће вам и чаша црвеног вина јер посебно смањује шансе накупљања масноћа на подручју око стомака. Чешће водите љубав. Осим што сагоријевате додатне калорије, излучује се хормон који потиче метаболизам.

Кувајте. Кувањем такође сагоријевате калорије, али немојте грицкати ништа све док оброк не буде готов. Пијте зелени чај. Он садржи компоненте које подстичу метаболизам. Уведите бар један оброк седмично од шпината. Он олакшава тијелу да ефикасније прерађује масноће.

Доручкујте. Они који прескачу доручак имају спорији метаболизам. Већина људи каже да им оброци од морских плодова олакшавају губитак килограма. Корисно је да 15 минута прије оброка поједете јабуку. Тако ћете конзумирати у просјеку 187 калорија мање.

Препарати

Да би се ријешила сувишних килограма, већина људи у свијету у данашње вријеме прибјегава употреби различитих препарата за мршављење. Многе приватне фирме баве се производњом ових препарата, које најчешће рекламирају путем познатих медијских кућа. Међутим, многи људи који су употребљавали препарате за мршављење били су задовољни само краће вријеме јер се изгубљени килограми брзо врате, па чак и повећају јер употребом ових таблета дође до поремећаја хормона у тијелу.

Воће и поврће за витку линију

Воће и поврће за витку линију

Чудне дијете познатих

Познати нас увијек изненаде својим навикама у исхрани које могу да буду прилично чудне. Чак и уколико их препоруче наши омиљени глумци, не знамо да ли смо спремни да се препустимо оваквим навикама. Холивуд обожава „baby“ дијету која подразумијева да се храните само пасираном храном. Оброци су замијењени кашама, а познате личности које су пробале ову дијету су Џенифер Анистон и Риз Витерспун. „Грејпфрут дијета“ је добра уколико желите да изгубите четири килограма за 12 дана. Грејпфрут ће сагорјети масти, а ви треба да једете месо и љешнике. Ову дијету су држале Кајли Миног и Брук Шилдс. „Генерално чишћење“ је дијета којој морате да будете посвећени. Треба да пијете воду 14 дана и узимате лаксативе ујутро и увече. Направљена је да прочисти систем па питајте љекара да ли можете да будете на овој дијети.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *