Вијести, Култура

Учитељица из Бара: Између ћирилице и хљеба, бирам ћирилицу!

Учитељица ОШ „Југлославија“ из Бара, Милена Зорановић упутила је отворено писмо министру просвјете Предрагу Бошковићу, у којем наводи да када је ријеч о бирању између посла и ћирилице, њен избор је ћирилица, и истиче да је нови дневник на латиничном писму попунила ћирилицом. Такође, истиче да је избацивање ћирилице из званичне документације школа политичка одлука којом се крше Уставна права оних који пишу ћирилицом. 

„Обраћам се јавним писмом зато што знам да службе у Министраству не одговарају на дописе које сам и лично, али и моје колеге, упутила Министарству поводом разних недоумица које је требало отклонити. Господине Министре, политичком одлуком избацили сте ћирилицу из званичне документације и преписке у Школама. Ниједан документ из Школа, већ годинама, у Министарство не долази написан ћирилицом. Наставак потирања ћирилице било је увођење и образаца за сведочанства, а од ове школске године дневници, ђачке књижице, матичне књиге. Ћирилице нема ни у траговима. Можда табла на улазу у неку школу и то је све. Да ли ће школе бити образованије, културније, стручније, професионалније, европскије институције ако наредите и демонстрирате силу причом око примене правописног правила да би образац требало попуњавати писмом на коме је дат? Молим Вас, не вређајте ме причом да су, по Уставу, оба писма равноправна. Ја немам алтернативу. Наредили сте. Нисте ми оставили могућност избора. Покажите ми где је ту равноправност„, написала је Зорановић у отвореном писму.

Даље, Зорановићева поставља питање да ако Министарство не поштује њено Уставано право зашто би онда она морала да буде професионалац и поштује правописно правило?

Како каже, она може да разуме одлуке Бошковића, јер он мора да остави политички траг зарад његове политичке будућности, али јој није јасно зашто на такав начин.

„Има и других начина да Вас препознају и цене. Уважени Министре, дневник, латинични образац, попунила сам ћириличним писмом. Колико сам погрешила? Која је казна и за онога ко не примењује Устав и за мене која не поштује правописно правило?“, наводи се у писму уз констатацију да је лакше у Хрватској бранити ћирилицу него у Црној Гори.

Латиницом или ћирилицом - питање је сад?

„И знам ја, Министре, да је између хљеба и ћирилице паметније бирати хљеб али, ја ипак бирам ћирилицу зато што сам учитељица!“, закључила је она.

Извор: ИН4С

Вијести о…: И данас има Срба и Србкиња који поштују традицију својих предака. Ова учитељица доказује оно што сви ми видимо и осећамо у данашњем Монтенегру! А како је било некада? Подсећамо и на жртву 14 младих учитеља који су 1916. године у Црној Гори под окупационим властима одбили да користе латиницу.

ОНИ СУ ЗНАЛИ, ПРИХВАТЕ ЛИ ЛАТИНИЦУ, ПРИХВАТАЈУ РОПСТВО, ПРИХВАТАЈУ НЕСТАЈАЊЕ. НИСУ ХТЕЛИ ДА УЧЕСТВУЈУ У ЗАТИРАЊУ СОПСТВЕНОГ НАРОДА ПО ЦЕНУ ЖИВОТА!

А данас… Тешко нам је да наместимо ћирилицу на телефонима…

Поделите, нека се види да
НИЈЕ СВЕЈЕДНО!

http://www.vijestio.com/vijesti/ubi-menecu-pisati-latinicom-ja-sam-srbin-pisem-cirilicom/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *