Вијести, Свијет

Владимир Путин подржава референдум у Републици Српској

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је после састанка са руским председником Владимиром Путином у Москви да је разговор био веома успешан.

Он је додао и да је Путин изразио подршку стабилизацији у региону, јавио је РТРС.

„Председник Путин изразио је подршку стабилизацији у региону, подршку Дејтонском мировном споразуму, пожелео напредак и БиХ и Републици Српској и у том погледу изразио уверење да Руска Федерација својим односом доприноси стабилизацији и укупном добром стању ствари“, рекао је Додик додајући да је разговор прошао у најбољој могућој атмосфери.

Како је Додик навео у изјави за РТС, Путин је пожелео да на референдуму у недељу све протекне у најбољем реду.

„Ово је била прилика да председника Руске Федерације упознам о развоју политичке ситуације у БиХ и да искажем своје мишљење о томе, посебно указујући на чињеницу да је у БиХ и послије 20 година високи представник, да су у Уставном суду БиХ и даље три странца која доминантно одлучују, те да се и у другим институцијама исто тако одржавају странци“, додао је Додик, навео је РТРС.

Он је навео да је на састанку констатовано да је сарадња Српске и Русије у континуитету веома добра и успешна, да се заснива на обостраном уважавању интереса на економском плану.

Додик је раније данас најавио да ће грађани РС који живе у Русији моћи да се изјасне на референдуму у Москви и на још неколико гласачких места широм Русије.

Додик је рекао да су спекулације да је Рафинерија нафте у Броду у проблемима и да ће бити затворена и да га је руководство „Зарубежњефта“ информисало да Рафинерија и „Оптима група“ позитивно послују.

„Након неколико година улагања и у тешким економским условима за енергетски сектор и област нафте, охрабрујућа је чињеница да Зарубежњефт послује позитивно“, рекао је Додик за РТРС уочи састанка са Путином.

Он је навео да Рафинерија и „Оптима група“ запошљавају око 2.000 људи и да остварују огроман прилив новца који иде на јавне рачуне РС.

„Све је то добро за нас, а неки то минимизирају“, рекао је Додик. Он је изразио уверење да ће за неколико дана бити регулисан и клириншки дуг, од којег ће РС добити дио.

Додик је нагласио да ће Путина информисати о спровођењу Дејтонског мировног споразума.

„Искривљен је приступ који имају са Запада, који покушавају да тумачењем духа Дејтона натерају нас на кршење међународног споразума“, нагласио је Додик.

Он је оценио да Русија својим принципијелним односом и поштовањем међународног права доприноси додатној стабилизацији прилика на Балкану и у свету.

„Русија постаје, без обзира што неке то иритира, глобални и светски играч у свим сегментима структуралних политика и војно, економски, финансијски. Без обзира на санкције које су овде уведене, Русија показује своју виталност у том погледу“, истакао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик и Владимир Путин / Фото: Президент.РФ

Председник Републике Српске Милорад Додик и Владимир Путин / Фото: Президент.РФ

Он је навео да ће грађани Републике Српске који живе у Русији имати могућност да се изјасне на референдуму у Москви и на још неколико гласачких места широм Русије.

„Све је овде спремно за одржавање референдума за који постоји велико интересовање људи“, закључио је Додик.

Извор: Фонет

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *